• Link został skopiowany

Teściowa pokręci nosem, ale jak spróbuje, oniemieje. Dubajski mazurek to murowany hit na Wielkanoc

Dubajska czekolada szturmem podbiła podniebienia wszystkich łasuchów. Okazuje się jednak, że trend nie kończy się na czekoladzie. Jak przygotować dubajskiego mazurka? To ciasto szybko stanie się wielkanocnym hitem.
Teściowa pokręci nosem, ale jak spróbuje, oniemieje. Dubajski mazurek to murowany hit na Wielkanoc
Teściowa pokręci nosem, ale jak spróbuje, oniemieje. Dubajski mazurek to murowany hit na Wielkanoc, istock/@Marija Jokic

Dubajski przysmak zyskał ogromną popularność ze względu na wyjątkowy smak, teksturę i egzotyczne inspiracje. Szybko stał się internetowym viralem, a w ślad za nim poszły firmy, które zaczęły oferować np. dubajskie pączki, czekoladki czy ciasta. Jeśli chcesz pójść za trendem, możesz przygotować dubajską wersję mazurka na Wielkanoc. Taka odsłona tego klasycznego wypieku z pewnością zachwyci każdego.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Czym charakteryzuje się mazurek na Wielkanoc? To niekwestionowany gwiazdor świątecznego stołu

Klasyczny mazurek to ciasto, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Jest niski i najczęściej przyrządza się go z płatów ciasta kruchego, rzadziej biszkoptowego; nadziany bakaliami i kajmakiem bądź karmelem. Wierzch dekoruje się pisankami, wzorami wielkanocnymi lub suszonymi owocami.

Jak zrobić dubajskiego mazurka? To będzie murowany hit Wielkanocy 

Jeśli chcesz zaskoczyć gości podczas świąt, przygotuj egzotyczną wersję klasycznego mazurka. Przepis na to ciasto pokazała użytkowniczka TikToka o nicku Leniwe Buły.

Podstawą mazurka jest kruche ciasto. Do jego przygotowania potrzebujesz:

  • szklankę mąki,
  • 80 g masła,
  • łyżeczkę śmietany 30 proc.,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • żółtko.

Ciasto jest niezwykle istotne, jednak sercem dubajskiego mazurka jest nadzienie. Aby przyrządzić dubajską odsłonę, przygotuj:

  • 1/3 ciasta filo,
  • trzy lub cztery łyżeczki pasty z pistacji,
  • łyżeczkę masła.

Górę mazurka możesz przyozdobić na dowolny sposób. Dobrym pomysłem jest np. posypanie wierzchu kruszonymi pistacjami i roztopioną białą czekoladą.

  1. Składniki na kruche ciasto wymieszaj i zagnieć na jednolitą masę. Wstaw na lodówki na co najmniej godzinę.
  2. Ciasto filo podsmaż na maśle i wymieszaj z kremem pistacjowym. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Kiedy kruche ciasto będzie gotowe, rozwałkuj je i rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz przez 15 minut w 200 stopniach. Wyjmij i odstaw, by ostygło.
  4. Następnie wyłóż pastę pistacjową na ciasto. Wierzch udekoruj według uznania.

Jakie jest twoje ulubione ciasto wielkanocne? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: