Dubajski przysmak zyskał ogromną popularność ze względu na wyjątkowy smak, teksturę i egzotyczne inspiracje. Szybko stał się internetowym viralem, a w ślad za nim poszły firmy, które zaczęły oferować np. dubajskie pączki, czekoladki czy ciasta. Jeśli chcesz pójść za trendem, możesz przygotować dubajską wersję mazurka na Wielkanoc. Taka odsłona tego klasycznego wypieku z pewnością zachwyci każdego.
Klasyczny mazurek to ciasto, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Jest niski i najczęściej przyrządza się go z płatów ciasta kruchego, rzadziej biszkoptowego; nadziany bakaliami i kajmakiem bądź karmelem. Wierzch dekoruje się pisankami, wzorami wielkanocnymi lub suszonymi owocami.
Jeśli chcesz zaskoczyć gości podczas świąt, przygotuj egzotyczną wersję klasycznego mazurka. Przepis na to ciasto pokazała użytkowniczka TikToka o nicku Leniwe Buły.
Podstawą mazurka jest kruche ciasto. Do jego przygotowania potrzebujesz:
Ciasto jest niezwykle istotne, jednak sercem dubajskiego mazurka jest nadzienie. Aby przyrządzić dubajską odsłonę, przygotuj:
Górę mazurka możesz przyozdobić na dowolny sposób. Dobrym pomysłem jest np. posypanie wierzchu kruszonymi pistacjami i roztopioną białą czekoladą.
Jakie jest twoje ulubione ciasto wielkanocne? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.