Święta wielkanocne to wyjątkowy czas, któremu towarzyszą spotkania z bliskimi. Większość z nich odbywa się przy suto zastawionym stole. Podczas takiej uczty nie może zabraknąć tradycyjnych potraw, takich jak: żurek z białą kiełbasą, faszerowane jajka czy domowy pasztet. Nie obejdzie się również bez słodkich przekąsek. Mazurek to element obowiązkowy każdej wielkanocnej uczty. Jak go prosto i szybko przygotować?
Mazurek w klasycznym wydaniu jest dość czasochłonny i skomplikowany w przyrządzeniu. Aby ułatwić sobie świąteczne przygotowania, warto sięgnąć po nieco uproszczony przepis na wielkanocny deser. Wieloetapowe pieczenie zamień na kilka prostych czynności, a gwarantujemy, że się nie zawiedziesz!
Składniki:
Zacznij od pokruszenia herbatników na drobny pył. Jeśli posiadasz malakser - wrzuć ciastka do urządzenia i je zblenduj. W dalszej kolejności połącz je z roztopionym i przestudzonym masłem. Całość dokładnie zagnieć na ciasto. Blaszkę do pieczenia wysmaruj tłuszczem, a następnie wylej na nie masę herbatnikową. Wstaw formę do lodówki na ok. 30 minut do stężenia.
W międzyczasie przygotuj słodki krem. W małym garnuszku umieść pokruszoną czekoladę, śmietankę kremówkę oraz łyżkę masła. Podgrzej składniki na małym ogniu, aż się roztopią i połączą. Nie przestawaj przy tym mieszać. Kiedy masa się zagotuje, odstaw ją do ostudzenia, po czym przelej ją na schłodzony spód. Prawie gotowy deser ponownie wstaw do lodówki, tym razem na dwie 1,5-2 godziny.
Po schłodzeniu udekoruj mazurka swoimi ulubionymi dodatkami. Mogą to być zarówno bakalie, jak i gotowe ozdoby świąteczne z cukru. Możesz też oblać go pyszną domową polewą czekoladową. W takim wydaniu nikt się mu nie oprze. Smacznego!