Mazurek wielkanocny bez pieczenia. Zrobisz go o wiele szybciej i łatwiej niż z klasycznego przepisu

Mazurek to tradycyjne ciasto, którego nie może zabraknąć w czasie Wielkanocy. Deser z kruchego spodu i słodkiej masy kremowej wywołuje uśmiech na twarzach małych, jak i dużych biesiadników. Jak najprościej go przygotować? Zdradzamy poniżej.

Święta wielkanocne to wyjątkowy czas, któremu towarzyszą spotkania z bliskimi. Większość z nich odbywa się przy suto zastawionym stole. Podczas takiej uczty nie może zabraknąć tradycyjnych potraw, takich jak: żurek z białą kiełbasą, faszerowane jajka czy domowy pasztet. Nie obejdzie się również bez słodkich przekąsek. Mazurek to element obowiązkowy każdej wielkanocnej uczty. Jak go prosto i szybko przygotować?

Zobacz wideo Mazurek kajmakowy, czyli klasyczny wielkanocny przysmak

Wielkanocny mazurek nie musi być trudny w przygotowaniu. Z tym przepisem zrobisz go w mig

Mazurek w klasycznym wydaniu jest dość czasochłonny i skomplikowany w przyrządzeniu. Aby ułatwić sobie świąteczne przygotowania, warto sięgnąć po nieco uproszczony przepis na wielkanocny deser. Wieloetapowe pieczenie zamień na kilka prostych czynności, a gwarantujemy, że się nie zawiedziesz!

Składniki:

  • 220 g kakaowych herbatników,
  • 110 g roztopionego masła,
  • 200 ml śmietany 30 proc.,
  • 160 g gorzkiej czekolady 70 lub 90 proc.,
  • 3 płaskie łyżki kakao (najlepiej ciemnego),
  • 1 łyżka masła,
  • dodatkowo: orzechy, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe, cukrowe ozdoby lub liofilizowane owoce do dekoracji.

Mazurek z bakaliami bez pieczenia. Sposób wykonania

Zacznij od pokruszenia herbatników na drobny pył. Jeśli posiadasz malakser - wrzuć ciastka do urządzenia i je zblenduj. W dalszej kolejności połącz je z roztopionym i przestudzonym masłem. Całość dokładnie zagnieć na ciasto. Blaszkę do pieczenia wysmaruj tłuszczem, a następnie wylej na nie masę herbatnikową. Wstaw formę do lodówki na ok. 30 minut do stężenia.

W międzyczasie przygotuj słodki krem. W małym garnuszku umieść pokruszoną czekoladę, śmietankę kremówkę oraz łyżkę masła. Podgrzej składniki na małym ogniu, aż się roztopią i połączą. Nie przestawaj przy tym mieszać. Kiedy masa się zagotuje, odstaw ją do ostudzenia, po czym przelej ją na schłodzony spód. Prawie gotowy deser ponownie wstaw do lodówki, tym razem na dwie 1,5-2 godziny. 

Po schłodzeniu udekoruj mazurka swoimi ulubionymi dodatkami. Mogą to być zarówno bakalie, jak i gotowe ozdoby świąteczne z cukru. Możesz też oblać go pyszną domową polewą czekoladową. W takim wydaniu nikt się mu nie oprze. Smacznego!

Więcej o: