Jarzynowej w takiej odsłonie jeszcze nie widziałeś. Będzie hitem Wielkanocy dzięki sposobowi podania

Temat jarzynowej przewija się zawsze, gdy zbliżają się święta. Wymyśla się różnorodne sposoby, by tylko urozmaicić jej smak. W tegoroczną Wielkanoc również możesz to zrobić. Jeśli podasz ją w ten sposób, jaki podany jest poniżej, gwarantujemy, że każdy będzie w szoku. Dzięki temu świetnie smakuje i idealnie się komponuje.

Przez wiele osób sałatka jarzynowa jest uważana za królową przystawek. Można się o to kłócić, jednak nie można jej zabrać miana najbardziej popularnej. Podajemy ją na każdą nadarzającą się okazję. Żadne święta nie mogą się odbyć bez wielkiej miski tej sałatki, podajemy ją również na weselach, chrzcinach i komuniach. Za każdym razem wygląda ona identycznie, dlatego dzięki tej metodzie zrobi wielkie wrażenie na bliskich. Klasyczną sałatkę nakłada się bowiem na ptysie i tak właśnie podaje. W ten sposób tworzy się nową przystawkę.

Zobacz wideo Sałatka jarzynowa. Klasyczny przepis na różne okazje

Przepis na ptysie na słono nadziewane sałatką jarzynową

Składniki na ciasto ptysiowe

  • 125 ml mleka,
  • 125 ml wody,
  • 50 g masła,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 25 g mąki ziemniaczanej,
  • 5 jajek.

Składniki na sałatkę jarzynową

  • 4 ziemniaki,
  • 3 korzenie pietruszki,
  • 3 marchewki,
  • pół selera,
  • puszka zielonego groszku,
  • 4 jajka,
  • jabłko,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 3 łyżki rzeżuchy,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Przyrządzenie tej przekąski zacznij od przygotowania ptysiów. Do garnka wlej wodę i mleko, dodaj masło. Zagotuj na małym ogniu i wymieszaj do połączenia składników.
  2. Następnie do garnka przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Odstaw na około 30 minut do przestygnięcia.
  3. Po tym czasie za pomocą miksera ucieraj ciasto na średnich obrotach i stopniowo dodawaj jajka. Mieszaj do uzyskania konsystencji przypominającej budyń.
  4. Blaszkę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę kształt rozetki.
  5. Przygotowane ptysie piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 25-30 minut. Po wypieczeniu odstaw do przestudzenia.
  6. Teraz czas na przygotowanie sałatki. Ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę przemyj i włóż do garnka z osoloną wodą. Ugotuj do miękkości, odcedź i odstaw do wystudzenia. Groszek odcedź z zalewy.
  7. Jajka umieść w wodzie i przez gotuj je przez około 10 minut. Następnie zdejmij z ognia, wystudź i obierz.
  8. Jabłko obierz i wraz z zimnymi i obranymi warzywami, a także z ogórkami kiszonymi pokrój całość w kostkę. Jajka również posiekaj. Wszystkie składniki umieść w większej misce.
  9. Do warzyw wrzuć rzeżuchę, majonez, śmietanę i musztardę. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  10. Tak przygotowaną sałatkę umieść na schłodzonych ptysiach. Podawaj je jako oryginalną przekąskę.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.