Pierogi na Wielkanoc? Proszę bardzo. Farsz jest kremowy, ale sposób wykonania zaskoczy każdego

Pierogi są słynne na całym świecie i chociaż się różnią sposobem zlepiania, farszem i sposobem przygotowania, to każdy Polak na myśl o pierogach z pewnością się uśmiechnie. Dziś mamy dla was przepis na pierogi idealne na Wielkanoc i inne spotkania, ale nie będą to zwykłe pierogi. Przyda się piekarnik, a farsz zaskoczy.

Pierogi to nasze danie narodowe, chciałoby się rzec, jednak nie tylko w Polsce są kochanym daniem. Weźmy Chiny, Tajlandię, Argentynę i mogę tak wymieniać, ale nie jest to konieczne. Pierogi kochamy całym sercem i wielu z nas kojarzą się jednak z Wigilią, to i na Wielkanoc można zrobić pyszne pierogi. Nie będą one oczywiste, będą jednak pyszne i zaskakujące. Farsz z twarogu i wędzonej ryby to nie wszystko - warto je upiec. Ciasto na pierogi wielkanocne jest zupełnie inne. 

Zobacz wideo Magda Gessler schudła 12 kilogramów. To zasługa tylko diety?

Pieczone pierogi na Wielkanoc

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej, najlepiej tortowej,
  • 2 jajka,
  • 200 ml mleka tłustego,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 100 g masła,
  • 5 łyżek cukru,

Farsz:

  • 300 g twarogu, 
  • 200 g wędzonej ryby (polecam morszczuka lub karmazyna)
  • 1 niewielka cebula, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • sól, pieprz, masło.

Sposób wykonania:

  1. Zacznij oczywiście od ciasta. Zrób najpierw rozczyn z drożdży, części ciepłego mleka, trzech łyżek mąki i cukru. Ostaw na kilkanaście minut, by drożdże zaczęły pracować. Kiedy rozczyn zacznie się mocno pienić, to znak, że można zagniatać ciasto. 
  2. Masło roztop, jajka roztrzep i wszystko połącz z ciastem, dodaj resztę mąki i mleko, zacznij zagniatać. Kiedy ciasto będzie już delikatne i dobrze wyrobione, należy odłożyć je do wyrośnięcia. W tym momencie zajmij się farszem. 
  3. Mięso z ryby dokładnie oddziel od ości i zmiel w maszynce razem z twarogiem oraz z czosnkiem. Możesz zmielić także cebulę lub zeszklić ją na maśle. 
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na blacie i wytnij kółeczka. Na każde z nich nałóż porcję farszu i szczelnie zalep, by farsz się nie wydostał. 
  5. Pierożki połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i znów odłóż na kilkanaście minut do wyrośnięcia. 
  6. Pierożki posmaruj żółtkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180. Piecz je przez ok. 20 minut albo do momentu, aż będą rumiane. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.