-
Haps
-
Jak przygotować
- Pierogi na Wielkanoc? Proszę bardzo. Farsz jest kremowy, ale sposób wykonania zaskoczy każdego
Pierogi na Wielkanoc? Proszę bardzo. Farsz jest kremowy, ale sposób wykonania zaskoczy każdego
Pierogi są słynne na całym świecie i chociaż się różnią sposobem zlepiania, farszem i sposobem przygotowania, to każdy Polak na myśl o pierogach z pewnością się uśmiechnie. Dziś mamy dla was przepis na pierogi idealne na Wielkanoc i inne spotkania, ale nie będą to zwykłe pierogi. Przyda się piekarnik, a farsz zaskoczy.
Pierogi to nasze danie narodowe, chciałoby się rzec, jednak nie tylko w Polsce są kochanym daniem. Weźmy Chiny, Tajlandię, Argentynę i mogę tak wymieniać, ale nie jest to konieczne. Pierogi kochamy całym sercem i wielu z nas kojarzą się jednak z Wigilią, to i na Wielkanoc można zrobić pyszne pierogi. Nie będą one oczywiste, będą jednak pyszne i zaskakujące. Farsz z twarogu i wędzonej ryby to nie wszystko - warto je upiec. Ciasto na pierogi wielkanocne jest zupełnie inne.
Zobacz wideo Magda Gessler schudła 12 kilogramów. To zasługa tylko diety?
Pieczone pierogi na Wielkanoc
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej, najlepiej tortowej,
- 2 jajka,
- 200 ml mleka tłustego,
- 30 g świeżych drożdży,
- 100 g masła,
- 5 łyżek cukru,
Farsz:
- 300 g twarogu,
- 200 g wędzonej ryby (polecam morszczuka lub karmazyna)
- 1 niewielka cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz, masło.
Sposób wykonania:
- Zacznij oczywiście od ciasta. Zrób najpierw rozczyn z drożdży, części ciepłego mleka, trzech łyżek mąki i cukru. Ostaw na kilkanaście minut, by drożdże zaczęły pracować. Kiedy rozczyn zacznie się mocno pienić, to znak, że można zagniatać ciasto.
- Masło roztop, jajka roztrzep i wszystko połącz z ciastem, dodaj resztę mąki i mleko, zacznij zagniatać. Kiedy ciasto będzie już delikatne i dobrze wyrobione, należy odłożyć je do wyrośnięcia. W tym momencie zajmij się farszem.
- Mięso z ryby dokładnie oddziel od ości i zmiel w maszynce razem z twarogiem oraz z czosnkiem. Możesz zmielić także cebulę lub zeszklić ją na maśle.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na blacie i wytnij kółeczka. Na każde z nich nałóż porcję farszu i szczelnie zalep, by farsz się nie wydostał.
- Pierożki połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i znów odłóż na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
- Pierożki posmaruj żółtkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180. Piecz je przez ok. 20 minut albo do momentu, aż będą rumiane.