Na Wielkanoc w mazowieckiej wsi robi się nietypową zupę. Żaden żurek, czy barszcz

Na Wielkanoc żurek albo barszcz to niemal obowiązek. Jednak nie wszędzie te potrawy królują tego dnia. Teściowa mojej cioci robiła zupełnie inną zupę, a mieszkała na "wiślunku", czyli w mazowieckiej wsi, która znajdowała się blisko Wisły. Takiej zupy chyba nikt nie zna, łączy Wielkanoc z Wigilią. Podpowiem, że ten przepis może mieć więcej niż sto lat.

Na Wielkanoc każdy gotuje żurek, barszcz biały lub w niektórych regionach - zupę chrzanową. W moim rodzinnym domu gotuje się właśnie barszcz chrzanowy, ale w rodzinnym domu teściów mojej cioci z województwa mazowieckiego, gotowało się barszcz czerwony zabielany ze sporą ilością chrzanu. Kiedyś ciocia nas poczęstowała. Pyszny, konkretny i wart kilku słów. A te słowa to: pycha, pyszność, barszcz nad barszcze, ideał, kwintesencja zupy. 

Zobacz wideo

Barszcz wielkanocny spod mazowieckiej wsi

Składniki:

  • tuszka z kurczaka,
  • 200 g żeberek wieprzowych,
  • większy korzeń pietruszki,
  • biała część pora,
  • pół selera,
  • 4 liście laurowe,
  • 5-7 ziaren ziela angielskiego, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • 4 buraki,
  • 2 marchewki,,
  • 3 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • 3 łyżki tartego chrzanu,
  • sok z połówki cytryny,
  • łyżka masła, 
  • koperek.

Barszcz na Wielkanoc - sposób wykonania:

  1. Do dużego garnka przekładamy mięso, warto wcześniej chwilkę namoczyć ją w zimnej wodzie, a następnie zalewamy całość wodą. Pamiętaj, żeby nie wlewać za dużo wody, powinna zakrywać mięso na "trzy palce'.
  2. Następnie dodaj włoszczyznę, oczywiście obraną i oczyszczoną. Nie zapomnij o przyprawach - sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Zmniejsz moc palnika i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. pół godziny. 
  3. Po tym czasie wyłów wszystkie składniki i odcedź bulion. Dodaj drobno pokrojone buraczki i marchew. Po 10 minutach gotowania do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz chrzan.
  4. W tym czasie obieramy pokrój w kostkę cebulę, którą następnie podsmaż ją na maśle razem z czosnkiem. Składniki dodaj do barszczu i dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem, nie zaszkodzi także trochę majeranku. 
  5. Na koniec dodaj obrane od kości mięso oraz sok z cytryny albo odrobinę octu jabłkowego. . Zupę gotuj kolejne 20 minut.

Niby zwykły barszcz, ale smakuje wybornie. Oczywiście możesz dodać więcej chrzanu, jak lubisz, ale muszę się przyznać, że taki przepis na wielkanocną potrawę nieco mnie zdziwił. Jedno trzeba przyznać. Jak Polska długa i szeroka, tak przepisów na wielkanocne smakołyki jest multum. Żeby nam tylko starczyło życia, żeby wszystkie wypróbować...

Więcej o: