Mazurek z białą czekoladą zawsze robi u mnie furorę na Wielkanoc. Jednak to owoce są główną atrakcją

Na odświętnym, wielkanocnym stole nie może zabraknąć słodkich wypieków. Mazurek z białą czekoladą sprawdzi się w tej roli doskonale i z pewnością zniknie z blaszki w mgnieniu oka. To jednak owocowy akcent o wszystkim zaważy, a nie jak mogłoby się wydawać czekolada.

Z tradycją nie ma co dyskutować - mazurek na wielkanocnym stole być absolutnie musi. Jak zatem przygotować kultowe ciasto, by nie tylko obłędnie wyglądało i zdobiło stół, ale i równie fantastycznie smakowało. Tu pomoże nasz sprawdzony przepis, który łączy kremową białą czekoladę, kruchy spód i... owoce

Zobacz wideo Mazurek kajmakowy, czyli klasyczny wielkanocny przysmak

Wielkanocny mazurek z białą czekoladą - słodycz godna najbardziej wymagających podniebień 

Pascha, babki, serniki - to ciasta, które królują na wielkanocnym stole, jednak prawdziwą perełką i jednocześnie tradycją kultywowaną od pokoleń jest mazurek. Obłędny wypiek można przygotować na wiele sposobów - kruche ciasto świetnie połączy się z kajmakiem, ciemną czekoladą czy masą budyniową. Nic nie może się jednak równać ze spektakularną białą czekoladą, którą pięknie uzupełnią maliny. 

Mazurek w tym wydaniu nie tylko spektakularnie wygląda, ale i równie obłędnie smakuje. Tu idealnie komponuje się kruchy, delikatny spód, delikatne, biała czekolada i kwaskowate maliny, który dodatkowo zdobią nasze ciasto. Sekret tkwi w proporcjach i staranności o najmniejszy detal - bez tego ani rusz!

Przepis na mazurek wielkanocny z białą czekoladą i malinami

Składniki na kruchy spód: 

  • 200 g mąki,
  • 120 g masła,
  • szczypta soli,
  • 30 g cukru pudru,
  • 2 łyżki zimnej wody. 

Dodatkowo do dekoracji:

  • 150 g świeżych malin,
  • 200 g białej czekolady,
  • garść migdałów w płatkach,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • łyżeczka masła,
  • do dekoracji jadalne suszone płatki róży lub innych kwiatków. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ciasta. Do miski przełóż mąkę, cukier puder, szczyptę soli. Na koniec dodaj pokrojone na małe kawałki zimne masło i wlej wodę.
  2. Wszystkie składniki dokładnie i energicznie rozcieraj w dłoniach. Teraz przejdź do szybkiego zagniatania ciasta, uformuj kulę, zawiń ją w folię i przełóż na 30 minut do lodówki. 
  3. Po tym czasie do prostokątnej formy wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm i przełóż do formy. Pamiętaj, by ładnie ułożyć boki. Wskazówka - można na bokach zapleść warkoczyki z ciasta lub zrobić ruloniki czy inne zdobniki. 
  4. Na ciasto wyłóż płat papieru do pieczenia i wsyp a niego fasolę. Piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Następnie ściągnij fasolę i piecz jeszcze około 10 minut. Ciasto pozostaw do wystudzenia. 
  5. Teraz pora na dekorację z czekolady. Zagotuj mleko - naczynie z nabiałem ściągnij z palnika, dodaj drobno połamaną czekoladę i wszystko energicznie mieszaj, aż czekolada się rozpuści.  Na koniec dodaj masło.
  6. Na przestudzony, kruchy spód wylej rozpuszczoną białą czekoladę. Wyrównaj wierzch i odłóż ciasto do przestygnięcia. 
  7. Podpraż sporą garść migdałów w płatkach.
  8. I wielki finał. Na naszym mazurku ułóż estetycznie maliny, podprażone migdały i na koniec suszoną róże. Tak przygotowane ciasto powinno odstać w lodówce minimum godzinę - po tym czasie można je serwować na wielkanocnym stole.  
Więcej o: