-
Haps
-
Wielkanoc
- Bez tego deseru nie ma mowy o Wielkanocy. Babcia Luba co roku przygotowuje ten wielki biały kopiec
Bez tego deseru nie ma mowy o Wielkanocy. Babcia Luba co roku przygotowuje ten wielki biały kopiec
Wielkanoc tuż tuż, a pomysłów na słodycze na święta coraz więcej. Sprawdzonym deserem, który co roku schodzi jako pierwszy, jest pascha. Nie może więc go zabraknąć i tej Wielkanocy.
Pascha wielkanocna to bardzo smaczny i dość specyficzny rodzaj ciasta. Przygotowuje się go przede wszystkim z twarogu oraz masła, żółtek i cukru. Przepis jest banalnie prosty, a ciasto nie wymaga nawet pieczenia. Podpowiadamy, jak zrobić ten obłędny wielkanocny deser.
Zobacz wideo Danuta Martyniuk o Wielkanocy i poznaniu Zenka. Kiedy zobaczyła w nim przyszłego męża?
Pascha - przepis babci Luby. Jest wielkanocnym odpowiednikiem bożonarodzeniowego makowca
Pascha to deser, którego nie da się sobie odmówić. W Wielkanoc w moim domu zajadamy się tylko tym. Babcia Luba co roku prezentuje wykonany przez siebie wielki biały kopiec i patrzy, jak wszyscy zajadamy się nim w najlepsze. W tym roku planuję wyręczyć babcię i zrobić paschę samodzielnie. Oto jej przepis na ten pyszny deser.
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego lub tłustego,
- 3 żółtka,
- 150 g cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 130 ml słodkiej śmietany 30 lub 36 proc.,
- 130 g masła,
- 50 g migdałów,
- 50 g rodzynek,
- 50 g posiekanych orzechów włoskich i/lub laskowych,
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Wielkanocna pascha - przepis na obłędny świąteczny deser. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Twaróg zmielić dwukrotnie, żeby był gładki bez wyczuwalnych grudek.
- Migdały włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Pozostawić na co najmniej kilka minut. Obrać ze skórki. Obrane migdały osuszyć na ściereczce i posiekać nie za drobno. Można od razu wykorzystać też migdały blanszowane bez skórki.
- Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej, cały czas miksując, dodać śmietanę. Naczynie z utartymi żółtkami i śmietaną włożyć do większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała naczynia z jajkami. Ubijać około 10 minut, aby masa nieco zgęstniała.
- Naczynie z ubitymi jajkami ściągnąć z pieca i dalej miksując, dodać porcjami miękkie masło, a następnie ser.
- Na końcu dodać migdały, rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczową. Wszystko razem wymieszać.
- Masę przełożyć do miski wyłożonej gazą lub ściereczką. Wstawić do lodówki na 12 godzin.
- Kolejno odwrócić na talerz, ściągnąć gazę (ściereczkę) i udekorować według uznania. Najlepiej smakuje schłodzona.