Bez tego deseru nie ma mowy o Wielkanocy. Babcia Luba co roku przygotowuje ten wielki biały kopiec

Wielkanoc tuż tuż, a pomysłów na słodycze na święta coraz więcej. Sprawdzonym deserem, który co roku schodzi jako pierwszy, jest pascha. Nie może więc go zabraknąć i tej Wielkanocy.

Pascha wielkanocna to bardzo smaczny i dość specyficzny rodzaj ciasta. Przygotowuje się go przede wszystkim z twarogu oraz masła, żółtek i cukru. Przepis jest banalnie prosty, a ciasto nie wymaga nawet pieczenia. Podpowiadamy, jak zrobić ten obłędny wielkanocny deser

Zobacz wideo Danuta Martyniuk o Wielkanocy i poznaniu Zenka. Kiedy zobaczyła w nim przyszłego męża?

Pascha - przepis babci Luby. Jest wielkanocnym odpowiednikiem bożonarodzeniowego makowca  

Pascha to deser, którego nie da się sobie odmówić. W Wielkanoc w moim domu zajadamy się tylko tym. Babcia Luba co roku prezentuje wykonany przez siebie wielki biały kopiec i patrzy, jak wszyscy zajadamy się nim w najlepsze. W tym roku planuję wyręczyć babcię i zrobić paschę samodzielnie. Oto jej przepis na ten pyszny deser

Składniki: 

  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, 
  • 3 żółtka, 
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, 
  • 130 ml słodkiej śmietany 30 lub 36 proc., 
  • 130 g masła, 
  • 50 g migdałów, 
  • 50 g rodzynek, 
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich i/lub laskowych, 
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej. 

Wielkanocna pascha - przepis na obłędny świąteczny deser. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg zmielić dwukrotnie, żeby był gładki bez wyczuwalnych grudek. 
  2. Migdały włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Pozostawić na co najmniej kilka minut. Obrać ze skórki. Obrane migdały osuszyć na ściereczce i posiekać nie za drobno. Można od razu wykorzystać też migdały blanszowane bez skórki. 
  3. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej, cały czas miksując, dodać śmietanę. Naczynie z utartymi żółtkami i śmietaną włożyć do większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała naczynia z jajkami. Ubijać około 10 minut, aby masa nieco zgęstniała. 
  4. Naczynie z ubitymi jajkami ściągnąć z pieca i dalej miksując, dodać porcjami miękkie masło, a następnie ser. 
  5. Na końcu dodać migdały, rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczową. Wszystko razem wymieszać. 
  6. Masę przełożyć do miski wyłożonej gazą lub ściereczką. Wstawić do lodówki na 12 godzin. 
  7. Kolejno odwrócić na talerz, ściągnąć gazę (ściereczkę) i udekorować według uznania. Najlepiej smakuje schłodzona.  
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.