Łososia można przyrządzić na wiele różnych sposobów. I choć smakuje świetnie, to niestety nie należy do najtańszych ryb. Warto jednak raz na jakiś czas pozwolić sobie na zakup tej ryby, ponieważ ma wiele wspaniałych właściwości. Znajdują się w nim nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i wysokiej jakości białko. Jest także cennym źródłem witamin - A, D, E, B6, wapnia, żelaza, fosforu, cynku i magnezu.
Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser
Łosoś z patelni- przepis. Koniecznie postaw na ten rodzaj masła
Smażenie łososia nie jest trudne. Warto jednak wybrać odpowiedni tłuszcz do smażenia, by smakował jak najlepiej. Profesjonalni kucharze doradzają, by tę rybę smażyć na maśle klarowanym. Wówczas smak i aromat będą niepowtarzalne.
Najczęściej podaję tę rybę z maślano-ziołowym sosem. Wówczas nie ma osoby, która by się jej oparła. Oto jak przygotować idealnego łososia w sosie.
Składniki:
- filet z łososia,
- duża łyżka masła klarowanego do smażenia i 1 łyżeczka do sosu,
- pieprz czarny,
- sól,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżka posiekanej natki pietruszki i łyżeczka koperku.
Smażony łosoś w maślanym sosie. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Oczyść łososia i pokrój na kawałki.
- Posyp rybę solą, cytrynowym lub zwykłym pieprzem i opcjonalnie przyprawą do ryby i odstaw na pół godziny, aby się "nasmaczył".
- Następnie rozgrzej dużą łyżkę masła klarowanego na patelni i połóż filet skórą do dołu. Obsmaż z obu stron, aż nieco się zarumieni.
- Zdejmij rybę z patelni, a na patelnię dodaj łyżeczkę masła, łyżkę soku z cytryny i posiekaną natkę pietruszki oraz koperek.
- Wymieszaj przez chwilę i polej sosem usmażoną rybę. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!