Tradycyjna babka wielkanocna

Tradycyjna babka wielkanocna
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Jajka - 6Cukier - 1 szklankaMargaryna - 20 dagOlejek waniliowy - 1Śmietana kremówka 36 proc. - 100 mlCukier waniliowy - 1 opakowanieMąka tortowa - 20 dagMąka ziemniaczana - 20 dagKakao - 2 łyżkiCzekolada gorzka - 1.5 tabliczkiMasło - śmietankowe, 2 łyżkiTłuszcz - do formyBułka tarta - do formy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i margaryną. Dodajemy olejek do ciast, śmietankę, cukier waniliowy oraz przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną.
2 / 4
Białka ubijamy i mieszamy obie masy. Ujmujemy 1/3 całości i łączymy z kakao.
3 / 4
Foremkę do baby smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wkładamy do niej białe ciasto, a na jego środek wlewamy ciemne ciasto kakaowe. Pieczemy przez 45 minut w temp. 160°C.
4 / 4
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, łączymy z dwiema łyżkami masła. Dekorujemy babę polewą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory