Tradycyjna babka wielkanocna

Magazyn Kuchnia 08.03.2021 11:41
(brak ocen)
OCEŃ
Tradycyjna babka wielkanocna
Tradycyjna babka wielkanocna
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i margaryną. Dodajemy olejek do ciast, śmietankę, cukier waniliowy oraz przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną.

2 / 4

Białka ubijamy i mieszamy obie masy. Ujmujemy 1/3 całości i łączymy z kakao. 

3 / 4

Foremkę do baby smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wkładamy do niej białe ciasto, a na jego środek wlewamy ciemne ciasto kakaowe. Pieczemy przez 45 minut w temp. 160°C.

4 / 4

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, łączymy z dwiema łyżkami masła. Dekorujemy babę polewą.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.