Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.
Jajka to wyjątkowy produkt, który możemy przyrządzać na różne sposoby. Bez nich nie zrobimy puszystych naleśników ani popularnych jajochlebków. Warto się jednak pomyśleć o tym, w jaki sposób gotowanie, pieczenie lub smażenie wpływa na właściwości odżywcze jaj. Jak je przygotować, by nie straciły najważniejszych witamin i soli mineralnych?
Produkt ten zawiera mnóstwo ważnych dla organizmu składników. Jest źródłem witamin z grupy B oraz A, D, E i K (rozpuszczalnych w tłuszczach). W jajkach znajdziemy również potas, żelazo, miedź, siarkę, jod oraz wapń i fosfor. Nie bez znaczenia pozostaje fakt, iż białko jest w łatwy sposób przyswajalne przez ludzki organizm. Można zajadać się nim bez ograniczeń.
Przed laty jajka były na czarnej liście. Wszyscy bali się wpływu cholesterolu na funkcjonowanie narządów wewnętrznych. Badania przeprowadzone przez dietetyków pokazały, że nasze obawy były niesłuszne. Produkt jest źródłem "dobrej wersji" tego lipidu. Za jajkami przemawia również obecność lecytyny, dzięki której cholesterol nie odkłada się w organizmie.
Dobrze przygotowany produkt można bez problemu włączyć do diety odchudzającej. Jedno średnie jajko ma około 80 kalorii, na długo zaspokoi uczucie głodu i zapewni podaż składników odżywczych. Który więc sposób obróbki termicznej jest najlepszy? Dietetycy są w tym punkcie zgodni - polecają oni gotowanie. Jest jednak jedno "ale": nie można robić tego zbyt długo. Wysoka temperatura niszczy właściwości zdrowotne produktu i wpływa na powstawanie oksysteroli (utlenionego cholesterolu).
Dieta bogata w jajka może być zbawienna dla naszego organizmu. Musimy jednak unikać ich smażenia. Nadmierne spożywanie produktów przygotowanych w taki sposób może doprowadzić nie tylko do otyłości, ale i przyczynić się do rozwoju różnych chorób.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.