Jak zrobić lukier do babki wielkanocnej, żeby był gęsty i się nie rozlewał? Najważniejsze są proporcje

Gęsty lukier to idealna ozdoba i słodkie uzupełnienie wielu wypieków, w tym oczywiście wielkanocnej babki i mazurka. Jeśli zazwyczaj twój lukier lubieżnie spływał ze szczytu ciasta, klejąc i brudząc wszystko dookoła, mamy dla ciebie coś, co ci pomoże. Przepis na gęsty lukier jest prosty, jednak kluczowa jest jedna zasada. Chodzi o białka i cukier, a dokładniej o proporcje.

Więcej przepisów przydatnych przed Wielkanocą znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli chodzi o lukier, to w zasadzie sprawa jest prosta - cukier puder miesza się z wodą lub sokiem z cytryny i polewa się nim pączki i jagodzianki, by niemal w całości oblepił słodkie wypieki. Inaczej sprawa ma się wtedy, kiedy chcemy, by lukier stanowił swego rodzaju słodką ozdobę i ładnie układał się na wypiekach, np. pięknie zdobił babkę wielkanocną lub mazurka. Jak zatem zrobić lukier, który będzie gęsty, biały i plastyczny? Klucz to białka, odpowiednia ilość cukru oraz odrobina soku z cytryny - ot, cała filozofia. 

Śmietanowiec Tanie ciasto bez pieczenia. Mieni się kolorami tęczy i kosztuje mniej niż 15 zł

Jak zrobić lukier do babki wielkanocnej?

Składniki:

  • 1 białko
  • ok. 150 g cukru pudru (wcześniej należy go przesiać)
  • pół łyżeczki soku z cytryny

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i wlej do niej białko. Dodaj cukier puder oraz sok z cytryny mi zacznij miksować całość na wolnych obrotach. 
  2. Uzbrój się w cierpliwość, to chwilę potrwa. Kiedy lukier zacznie się błyszczeć, podziel go na części. Do każdej z nich możesz dodać odrobinę barwnika lub np. soku malinowego, by lukier nabrał kolorów.
  3. Tak przygotowanym lukrem możesz od razu dekorować wypieki lub przełożyć go do szprycy, by tworzyć piękne, wielkanocne wzory na mazurkach i innych ciastach.

Ostatnie posiłki skazanych na śmierć czasami budziły zdziwienie Ostatnie posiłki skazańców. Co zażyczył sobie Ted Bundy i kto chciał jeść brud?

Więcej o: