Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli dotychczas skorupki jaj trafiały w twoim domu do kosza, był to olbrzymi błąd. Ten niepozorny produkt ma cenne właściwości i wiele zastosowań w kuchni i nie tylko. Sprawdź jak go wykorzystać i przy następnym gotowaniu zachowaj skorupki! Więcej zastosowań skorupek jaj znajdziesz w naszym artykule: Nie wyrzucaj skorupek po jajkach. Rozsyp je w doniczce. To prosty i tani sposób na piękny wygląd roślin
Najczęściej podczas gotowania czy pieczenia skorupki jaj traktujemy jako niepotrzebny odpad. Warto jednak poznać właściwości, które skrywa ten niedoceniony produkt. Pierwszą olbrzymią zaletą skorupki jaja jest duża zawartość wapnia - substancji niezbędnej dla zdrowia naszych kości. Na pierwszy rzut oka to nic wielkiego, jednak warto rozważyć wpisanie skorupki do naszego menu! Oprócz faktu, że w 90 proc. składają się z wapnia, zawierają też cynk, chrom, fluor, fosfor, mangan, miedź, molibden oraz żelazo. Żeby dodać cenny składnik do koktajlu czy smoothie pomocny okaże się łatwy patent. Wystarczy, że zbierzemy kilkanaście skorupek i będziemy gotować je w wodzie przez 25 minut. Po wystudzeniu miksujemy je w blenderze na drobny pył, i gotowe. To popularny sposób wśród sportowców i osób przestrzegających zdrowe diety.
Warto włączyć ten produkt do codziennej diety, ponieważ zawarte w nim minerały korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Spożywanie zalecane osobom borykającym się z chorobą zwyrodnieniową stawów, a membrana jajka ma za zadanie łagodzić ból i dyskomfort powiązane m.in. z bólami pleców.
Badania wskazują, że skorupki z jajek powinny być również stosowane przez kobiety w okresie menopauzy. Przede wszystkim zawarte w nich substancje zatrzymują procesy degeneracji kości oraz zmniejszają ból powiązany z osteoporozą.
Cenne składniki zawarte w skorupce jajek mogą znaleźć zastosowanie także w domowym spa. W łatwy sposób możne przygotować domową, odżywczą maseczkę - wystarczy zmieszać proszek ze skorupek z białkiem jaja i nałożyć na twarz. Papkę zmywamy dopiero wtedy, kiedy zaschnie. Efekt? Regularne stosowanie oczyszcza i zmniejsza pory.
Warto też wspomnieć o miksturze, która pomaga w walce z wysypką i zaczerwieniami. By ją stworzyć, należy połączyć ocet jabłkowy z mieszanką ze skorupek i odstawić na kilka dni. Po upływie czasu możemy śmiało sięgać po płyn, który okaże się pomocny przy podrażnieniach i bólach stawów.
Skorupki podobno służą również jako naturalny wybielacz do tkanin. We Francji jest to dobrze znany trik - wystarczy wrzucić kilka skorupek do woreczka z siateczki i umieścić go w bębnie pralki razem z białymi prześcieradłami, obrusami czy ubraniami. Efekt potrafi zaskoczyć!
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.