Nigdy nie wyrzucaj skorupek jajek. Można je wykorzystać na wiele cennych sposobów

Podczas świąt wielkanocnych w kuchni najczęstszy produktem będą jajka. Warto zachować skorupki jajek, ponieważ mają wiele cennych zastosowań, o których wie mało osób. Sprawdź, co można przygotować z tego niepozornego produktu i jakie właściwości skrywa.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli dotychczas skorupki jaj trafiały w twoim domu do kosza, był to olbrzymi błąd. Ten niepozorny produkt ma cenne właściwości i wiele zastosowań w kuchni i nie tylko. Sprawdź jak go wykorzystać i przy następnym gotowaniu zachowaj skorupki! Więcej zastosowań skorupek jaj znajdziesz w naszym artykule: Nie wyrzucaj skorupek po jajkach. Rozsyp je w doniczce. To prosty i tani sposób na piękny wygląd roślin

Dlaczego lepiej nie wyrzucać skorupek z jajek?

Najczęściej podczas gotowania czy pieczenia skorupki jaj traktujemy jako niepotrzebny odpad. Warto jednak poznać właściwości, które skrywa ten niedoceniony produkt. Pierwszą olbrzymią zaletą skorupki jaja jest duża zawartość wapnia - substancji niezbędnej dla zdrowia naszych kości. Na pierwszy rzut oka to nic wielkiego, jednak warto rozważyć wpisanie skorupki do naszego menu! Oprócz faktu, że w 90 proc. składają się z wapnia, zawierają też cynk, chrom, fluor, fosfor, mangan, miedź, molibden oraz żelazo. Żeby dodać cenny składnik do koktajlu czy smoothie pomocny okaże się łatwy patent. Wystarczy, że zbierzemy kilkanaście skorupek i będziemy gotować je w wodzie przez 25 minut. Po wystudzeniu miksujemy je w blenderze na drobny pył, i gotowe. To popularny sposób wśród sportowców i osób przestrzegających zdrowe diety. 

Zobacz wideo Wapń: niedoceniany sojusznik twojego zdrowia. Potrzebuje go serce i układ nerwowy

Skorupka jaja pomocna w różnych dolegliwościach

Warto włączyć ten produkt do codziennej diety, ponieważ zawarte w nim minerały korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Spożywanie zalecane osobom borykającym się z chorobą zwyrodnieniową stawów, a membrana jajka ma za zadanie łagodzić ból i dyskomfort powiązane m.in. z bólami pleców.

Badania wskazują, że skorupki z jajek powinny być również stosowane przez kobiety w okresie menopauzy. Przede wszystkim zawarte w nich substancje zatrzymują procesy degeneracji kości oraz zmniejszają ból powiązany z osteoporozą.

Skorupki jajek - przydatny dodatek w pielęgnacji

Cenne składniki zawarte w skorupce jajek mogą znaleźć zastosowanie także w domowym spa. W łatwy sposób możne przygotować domową, odżywczą maseczkę - wystarczy zmieszać proszek ze skorupek z białkiem jaja i nałożyć na twarz. Papkę zmywamy dopiero wtedy, kiedy zaschnie. Efekt? Regularne stosowanie oczyszcza i zmniejsza pory. 

Warto też wspomnieć o miksturze, która pomaga w walce z wysypką i zaczerwieniami. By ją stworzyć, należy połączyć ocet jabłkowy z mieszanką ze skorupek i odstawić na kilka dni. Po upływie czasu możemy śmiało sięgać po płyn, który okaże się pomocny przy podrażnieniach i bólach stawów. 

Skorupki podobno służą również jako naturalny wybielacz do tkanin. We Francji jest to dobrze znany trik - wystarczy wrzucić kilka skorupek do woreczka z siateczki i umieścić go w bębnie pralki razem z białymi prześcieradłami, obrusami czy ubraniami. Efekt potrafi zaskoczyć!

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.