Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Odkąd zaczęła się moda na zdrowe odżywianie i zgrabną sylwetkę, pojawił się też boom na smoothie. Czym jest smoothie? Koktajlem owocowo-warzywnym z dodatkami np. orzechów czy nasion. Ale nie tylko. Wersji i przepisów jest mnóstwo, więc postanowiliśmy zachęcić Was do stworzenia własnych mieszanek. W tym celu stworzyliśmy listę zasad, jak samemu zaprojektować swoje smoothie by było jak najzdrowsze i najsmaczniejsze.
Zobacz wideo Sandra Kubicka podzieliła się przepisem na śniadaniowe smoothie
Kolorowe smoothie - przepis. Sładniki i ich dobór
Aby smoothie było maksymalnie wartościowe, trzymajcie się tych zasad:
- baza - może to być woda, herbata ziołowa, mleko (dowolne), a nawet kawa,
- warzywa - najlepiej zielone (szpinak czy jarmuż), ale także buraki, marchew czy ogórki,
- owoce - dowolne, dopasujcie je do smaku i własnych preferencji, jednocześnie patrzcie na ich kaloryczność oraz cukier. To ważne zwłaszcza dla cukrzyków,
- zdrowy tłuszcz - dbajcie, by zawsze był w składzie, bo część witamin rozpuszcza się wyłącznie w tłuszczach. Co się wlicza do tej kategorii? Orzechy, masło orzechowe, tłuszcz kokosowy czy choćby awokado,
- zagęszczacz/białko - smoothie musi być gęste. Aby uzyskać taki efekt, dodajcie gęsty jogurt, żelatynę, zboża, serek tofu czy siemię lniane. Sportowcy mogą w tej roli użyć odżywek proteinowych,
- coś do smaku - tutaj jest spore pole do popisu. Możecie użyć kakao, aromatu waniliowego, mięty, miodu, cytryny/limonki, cynamonu, a nawet imbiru,
- kostki lodu - ten dodatek jest wyłącznie opcjonalny. Należy z nim uważać, ponieważ nie każdy blender da sobie radę z twardymi kostkami lodu.
Kolorowe smoothie - przepis. Przygotowanie
Przyrządzenie własnego smoothie jest bardzo proste:
- Wybierzcie składniki z każdej grupy z wyżej wymienionych. Możecie niektóre pominąć, ale zaleca się użycie produktów ze wszystkich wyżej wymienionych kategorii;
- Owoce i warzywa pokrójcie w mniejsze kawałki, połączcie składniki w wysokim naczyniu;
- Zblendujcie na gładką masę i pijcie tuż po zrobieniu, aby skorzystać ze wszystkich właściwości odżywczych.
Pamiętajcie, że smoothie ma zastąpić posiłek, a nie być jedynie przekąską!
Życzymy dobrej zabawy przy tworzeniu własnych kompozycji! Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.