Wiele osób nawet nie wie, jak dużo traci, gdy zamiast wykorzystać skorupki po jajkach, wyrzuca je prosto do kosza. Skorupka stanowi około 9-12% wagi całego jajka i posada w sobie wiele składników mineralnych. Znajdzie się w nich m.in. wapń, żelazo, fluor, miedź i cynk. Kolor, którym charakteryzują się jaja uzależnione są od genów danej kury. Zabarwienie nie ma jednak znaczenia na walory smakowe i odżywcze. Niektórzy wykorzystują skorupki do domowych zabiegów pielęgnacyjnych. Okazuje się, że mają też inne zastosowania.
Naturalny wybielacz
Jeśli nie jesteś fanem drażniącej chemii możesz do tej czynności wykorzystać jajka. Wystarczy, że skorupki zagotujesz we wrzącej wodzie przez około 15 minut, następnie je osuszysz i wrzucisz do lnianego woreczka. Taki worek umieść w pralce wraz z praniem i pierz tak jak robisz to zazwyczaj. Skorupki to ekologiczny i antyalergiczny wybielacz.
Ekologiczny oczyszczacz brudu
Połączenie niewielkich kawałków skorupek z pastą do zębów to naturalny środek do walki z brudem. Najczęściej takiej mieszanki używa się do wyczyszczenia łazienkowych fug. Skorupki przez swoją twardość idealnie ścierają zabrudzenia i działają wybielająco.
Nawóz do ogrodu
Zawarte w skorupkach minerały doskonale wspomogą przydomowy ogród lub hodowane w domu kwiaty. Rozdrobnione łupinki raz w miesiącu umieść w doniczkach lub rozsyp je po ogrodzie. W takim samym celu możesz również wykorzystać wodę po gotujących się jajkach. Pamiętaj, tylko aby woda nie była posolona.
Ochrona przed ślimakami
Niejedna osoba boryka się z ciągle powracającymi ślimakami na grządkach. Poradzą sobie z nimi skorupki. Wystarczy, że przy każdej roślinie zrobisz zaporę z łupinek i zobaczysz, że ślimaki nie dadzą rady jej przekroczyć.