Czy można odkładać zbite skorupki jajek z powrotem do opakowania? Lepiej tego nie rób, możesz sobie zaszkodzić

Zdarza wam się podczas gotowania odkładac skorupki po zbitych jajkach z powrotem do wytłaczanki? To spory błąd. Sprawdźcie, dlaczego może to być niebezpieczne dla zdrowia.

Więcej wskazówek dotyczących bezpieczeństwa w kuchni znajdziecie na naszej stronie głównej

 Podczas przyrządzania ciasta albo porannej jajecznicy wiele osób, po wbiciu jajek, odkłada skorupki z powrotem do pudełka. Wydawałoby się, że taka czynność to prostu drobne lenistwo, przecież za chwilę skorupki trafią do śmietnika... Niestety nie jest to bezpieczne dla naszego zdrowia. Dlaczego?

Zobacz wideo Jajka w cieście francuskim

Dlaczego skorupki jaj należy wyrzucać od razu do śmietnika?

Chodzi oczywiście o bakterie Salmonelli, które mogą wywołać poważne zatrucia pokarmowe. Taka choroba może mieć bardzo ciężki przebieg zwłaszcza u dzieci, seniorów i osób z problemami z trawieniem. Bakterie mogą się znajdować zarówno w środku jajek, jak i na zewnątrz. Jeśli położymy zbite skorupki obok jajek, które czekają na swoją kolej spożycia, bakterie mogą się na nie łatwo przenieść: przez dotknięcie ręką, a nawet w powietrzu. Wystarczy bardzo krótki czas, by bakterie się przeniosły, dlatego skorupki powinny wylądować w koszu.

Czasem zdarza się, że jajka tłuką się na przykład w drodze ze sklepu albo podczas wyjmowania. W takiej sytuacji również należy od razu przełożyć jajka do innego pojemnika, a zabrudzoną wytłaczankę wyrzucić. Nie nadaje się ona do podobnego użytku. Jajka natomiast trzeba koniecznie umyć przed spożyciem.

Źródło: EggSafety

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.