Jajka to jeden z najlepszych pomysłów na śniadanie. Dostarczają witamin z grupy B, witaminy A, K, E i D. Poza tym zawierają składniki mineralne takie jak fosfor, potas, wapń, żelazo i magnez. Przedstawiamy prosty trik, dzięki któremu będzie można cieszyć się wyjątkowym smakiem jajek w koszulkach o poranku. Do jego przyrządzenia będzie potrzebny prosty kuchenny gadżet.
Jajka na śniadanie można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Niektórzy przyrządzają z nich jajecznicę ze szczypiorkiem, inni je smażą ze skwarkami, jeszcze inni jedzą je ugotowane z dodatkiem majonezu. Jedną z ciekawych opcji śniadaniowych są jajka w koszulkach. To danie, do którego przygotowania potrzeba nieco sprytu i wprawy. Zwykle wrzuca się je na wrzącą wodę i gotuje przez około dwie minuty. Można przyrządzić je też w inny sposób przy pomocy zwykłej chochli. Jak działa taki patent?
Aby przygotować jajka w koszulce, wystarczy przygotować chochlę oraz garnek z wodą. Wodę należy doprowadzić do wrzenia, a do chochli wbić jajko i zanurzyć ją w bulgoczącej wodzie. Wrząca woda nie powinna dostać się do chochli z jajkiem. Cały proces zajmuje około trzech minut.
Po tym czasie jajko można przełożyć na kromkę chleba, doprawić do smaku solą, pieprzem i zjeść. Do przyprawienia jajka w koszulce sprawdzą się też pieprz cayenne, sos tabasco i zioła prowansalskie. Kanapka z takim dodatkiem będzie miała wyjątkowy smak i doda energii na pierwszą część dnia. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl