Jak ugotować jajko w koszulce, aby było odpowiednio przygotowane? Jajko w tak zwanej "koszulce" to nic innego jak ugotowane jajko w wodzie, ale bez skorupki. Jajko w takowym wydaniu jest znakomitym pomysłem na śniadanie. W szczególności pasuje ono do tostów lub musu z awokado.
Jak zrobić jajko w koszulce? Przygotowując je, musimy wziąć pod uwagę co najmniej kilka ważnych kwestii. Jedną z nich jest to, aby jajko było po prostu świeże. W gruncie rzeczy to właśnie jest "kluczem" do idealnego wykonania. Jajko powinno być średniej wielkości, a przed gotowaniem musi znajdować się ono w temperaturze pokojowej. Nie używamy zatem jajek wyciągniętych prosto z lodówki. Poniżej jeden z przepisów na jajka w koszulce:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ile gotować jajko w koszulce, aby było właściwie przyrządzone? Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko jest uzależnione od bardzo wielu czynników. Po pierwsze od wielkości jajka. Im jajko jest większe, tym dłużej należy je gotować. Ponadto musimy pamiętać także o świeżości jajka. Im świeższe jajko, tym bardziej skróci się czas gotowania. Przeciętnie jest to czas do maksymalnie 3-4 minut. Musimy obserwować czy białko ścina się należycie.
Jajko w koszulce na chochli to jedna z najprostszych metod wykonania tego typu jajka. Dlatego też będzie ona doskonała dla osób początkujących w tej kwestii. Do jej przygotowania potrzebujemy po prostu chochli, wody oraz jajka.
Proces wygląda następująco:
Jajko w koszulce po benedyktyńsku wywodzi się z kuchni amerykańskiej. To nic innego jak jajko w koszulce podawane z bekonem i sosem holenderskim. Bardzo często jest serwowane jako śniadanie. Oto i przepis:
Składniki:
Przygotowanie:
Zobacz też: Przepis na omlet biszkoptowy. Kluczem do sukcesu jest krok z ubijaniem białek