Jajka w koszulkach - poznaj trzy wyjątkowe przepisy na pyszne śniadanie

Jak zrobić jajka w koszulkach, aby były odpowiednio ścięte? Mamy na to co najmniej kilka sposobów. Przekonaj się sam i wybierz ten, który przypadnie Ci najbardziej do gustu.

Jak ugotować jajko w koszulce - konkretne tipy

Jak ugotować jajko w koszulce, aby było odpowiednio przygotowane? Jajko w tak zwanej "koszulce" to nic innego jak ugotowane jajko w wodzie, ale bez skorupki. Jajko w takowym wydaniu jest znakomitym pomysłem na śniadanie. W szczególności pasuje ono do tostów lub musu z awokado.

Jak zrobić jajko w koszulce? Przygotowując je, musimy wziąć pod uwagę co najmniej kilka ważnych kwestii. Jedną z nich jest to, aby jajko było po prostu świeże. W gruncie rzeczy to właśnie jest "kluczem" do idealnego wykonania. Jajko powinno być średniej wielkości, a przed gotowaniem musi znajdować się ono w temperaturze pokojowej. Nie używamy zatem jajek wyciągniętych prosto z lodówki. Poniżej jeden z przepisów na jajka w koszulce:

Składniki:

  • jajka w rozmiarze M
  • około 1 litra wody
  • 2 łyżki octu - zamiennie można użyć soku wyciśniętego z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Jajko wbijamy do filiżanki.
  2. Dalej musimy zagotować wodę.
  3. Dodajemy sok z cytryny lub ocet.
  4. Pamiętajmy o zmniejszeniu mocy palnika.
  5. Następnie musimy szybko zamieszać wodę, tworząc tym samym wodny wir.
  6. Dalej wyciągamy łyżkę i wlewamy szybko jajko do środka, jednocześnie trzymając filiżankę na wierzchu wody.
  7. Gotujemy jajko przez 3 minuty. Po tym czasie należy wyłożyć jajko na talerz łyżką cedzakową.

Jajka po turecku to interesująca propozycja na śniadanie nie tylko dla fanów kuchni orientalnej (zdjęcie ilustracyjne)Jajka po turecku: prosty przepis na pełnowartościowe śniadanie

Ile gotować jajko w koszulce, czyli kilka słów na temat czasu gotowania

Ile gotować jajko w koszulce, aby było właściwie przyrządzone? Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko jest uzależnione od bardzo wielu czynników. Po pierwsze od wielkości jajka. Im jajko jest większe, tym dłużej należy je gotować. Ponadto musimy pamiętać także o świeżości jajka. Im świeższe jajko, tym bardziej skróci się czas gotowania. Przeciętnie jest to czas do maksymalnie 3-4 minut. Musimy obserwować czy białko ścina się należycie.

Zobacz wideo Królowa śniadań, czyli pasta jajeczna na trzy sposoby

Jajko w koszulce na chochli - w kilku punktach

Jajko w koszulce na chochli to jedna z najprostszych metod wykonania tego typu jajka. Dlatego też będzie ona doskonała dla osób początkujących w tej kwestii. Do jej przygotowania potrzebujemy po prostu chochli, wody oraz jajka.

Proces wygląda następująco:

  1. Gotujemy wodę w garnku.
  2. Dalej bierzemy chochlę i wbijamy do niej jajko.
  3. Następnie umieszczamy ją w wodzie, ale w taki sposób, aby nie dostała się ona do jajka.
  4. Trzymamy kilka minut, aż białko zetnie się.
  5. Jajko jest gotowe do spożycia.

Jajka faszerowane musem z łososiaJajka faszerowane łososiem - poznaj wyjątkowe przepisy na jajka z rybą

Jajko w koszulce po benedyktyńsku - przepis

Jajko w koszulce po benedyktyńsku wywodzi się z kuchni amerykańskiej. To nic innego jak jajko w koszulce podawane z bekonem i sosem holenderskim. Bardzo często jest serwowane jako śniadanie. Oto i przepis:

Składniki:

  • sos holenderski
  • około 5 tostów
  • 5 plasterków boczku
  • 5 świeżych jajek
  • szczypior
  • przyprawy: pieprz, sól

Przygotowanie:

  1. W pierwszym etapie musimy przygotować tosty. Następnie zająć się jajkami. Mają być one ugotowane w koszulkach.
  2. Drugi etap to smażenie boczku na patelni.
  3. Dalej układamy na toście bekon, jajko.
  4. Na końcu polewamy sosem holenderskim.
  5. Na wierzchu umieszczamy szczypior. Możemy doprawić do smaku.

Zobacz też: Przepis na omlet biszkoptowy. Kluczem do sukcesu jest krok z ubijaniem białek

Więcej o: