Pieczarki kojarzą Ci się z popularnym składnikiem zapiekanek, czy sosów? Nie od dziś wiadomo, że świetnie komponują się także z jajkami. Warto wykorzystać ten fakt i stworzyć smaczny posiłek, który z pewnością zachwyci domowników. Jak przyrządzić rewelacyjną jajecznicę z pieczarkami? Poniżej przedstawiamy prosty przepis.
Masz ochotę na jajecznicę w nieco innej wersji? Sprawdź przepisy, które przygotowaliśmy na Gazeta.pl.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej (lub masło, które świetni podkreśli smak pieczarek), a kiedy się rozgrzeje, wrzucamy cebulkę. W międzyczasie myjemy i obieramy pieczarki, a następnie kroimy je w plastry. Pieczarki dorzucamy do zeszklonej cebuli, a całość mieszamy, pilnując, aby się nie przypaliła. Warto unikać doprawiania potrawy na tym etapie. Dzięki temu pieczarki zachowają sprężystość i nie zbrązowieją.
W międzyczasie jajka rozbijamy w misce i energicznie mieszamy. Tak przygotowane wylewamy na patelnię z podsmażonymi pieczarkami i cebulą. Kiedy nasza jajecznica zacznie się ścinać, doprawiamy danie solą i pieprzem. Całość smażymy jeszcze około 2-3 minut, od czasu do czasu mieszając, aby jajka ścięły się równomiernie. Następnie przekładamy potrawę na talerz, posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz szczypiorkiem.
I voila, jajecznica z pieczarkami jest gotowa do skosztowania! Świetnym dopełnieniem posiłku będzie świeże pieczywo lub grillowane tosty.
Warto także dodać, że jajecznica z pieczarkami to danie, które można łatwo i szybko urozmaicić. Walory smakowe pieczarek świetnie podkreśli świeża lub konserwowa papryka, a także dodatek wędlin. Świetnie będzie smakować także ze startym, roztopionym serem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.