Znudziły ci się klasyczne jajka? Koniecznie spróbuj jajecznicy w odmienionej odsłonie

Jajecznica ze szczypiorkiem, czy z dodatkiem boczku lub wędliny, to prawdziwy śniadaniowy klasyk. Jak urozmaicić to danie? Dodatkiem pieczarek! Jajecznica z pieczarkami to świetny sposób na sycący posiłek. Jak go przygotować?

Pieczarki kojarzą Ci się z popularnym składnikiem zapiekanek, czy sosów? Nie od dziś wiadomo, że świetnie komponują się także z jajkami. Warto wykorzystać ten fakt i stworzyć smaczny posiłek, który z pewnością zachwyci domowników. Jak przyrządzić rewelacyjną jajecznicę z pieczarkami? Poniżej przedstawiamy prosty przepis.

Masz ochotę na jajecznicę w nieco innej wersji? Sprawdź przepisy, które przygotowaliśmy na Gazeta.pl.

Zobacz wideo Jajecznica w tortilli - metoda na marudników

Do przygotowania jajecznicy z pieczarkami potrzebujemy:

  • 3 jajka
  • 2 duże pieczarki
  • 1 małą cebulę
  • 2 łyżki oleju (lub masła)
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek
  • posiekana natka pietruszki

Jak przygotować jajecznicę z dodatkiem pieczarek?

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej (lub masło, które świetni podkreśli smak pieczarek), a kiedy się rozgrzeje, wrzucamy cebulkę. W międzyczasie myjemy i obieramy pieczarki, a następnie kroimy je w plastry. Pieczarki dorzucamy do zeszklonej cebuli, a całość mieszamy, pilnując, aby się nie przypaliła. Warto unikać doprawiania potrawy na tym etapie. Dzięki temu pieczarki zachowają sprężystość i nie zbrązowieją.

W międzyczasie jajka rozbijamy w misce i energicznie mieszamy. Tak przygotowane wylewamy na patelnię z podsmażonymi pieczarkami i cebulą. Kiedy nasza jajecznica zacznie się ścinać, doprawiamy danie solą i pieprzem. Całość smażymy jeszcze około 2-3 minut, od czasu do czasu mieszając, aby jajka ścięły się równomiernie. Następnie przekładamy potrawę na talerz, posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz szczypiorkiem.

I voila, jajecznica z pieczarkami jest gotowa do skosztowania! Świetnym dopełnieniem posiłku będzie świeże pieczywo lub grillowane tosty.

Pieczarki faszerowane warto przygotować z dużych grzybów - łatwiej będzie nałożyć do nich farszPieczarki faszerowane - pomysły na nadzienie i przepisy na pyszną przekąskę

Chcesz urozmaicić jajecznicę z pieczarkami? Te składniki świetnie się do tego sprawdzą!

Warto także dodać, że jajecznica z pieczarkami to danie, które można łatwo i szybko urozmaicić. Walory smakowe pieczarek świetnie podkreśli świeża lub konserwowa papryka, a także dodatek wędlin. Świetnie będzie smakować także ze startym, roztopionym serem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: