Szybka jajecznica z cebulą - pożywne i klasyczne śniadanie. Potrzebujesz jedynie trzech składników

Masz ochotę na proste i szybkie śniadanie na ciepło? Idealna będzie jajecznica z cebulą! To klasyczne, proste i pożywne danie, które posmakuje każdemu! Wypróbuj koniecznie!

Więcej ciekawych przepisów  znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Jaki jest najbardziej znane śniadanie świata? Jajecznica. Sama bądź z dodatkami - cebulą, kiełbasą czy choćby pomidorami (także tymi suszonymi). Jest to szybkie i proste do przyrządzenia danie, które kochamy na całym świecie. Spróbujcie sami - oto przepis na jajecznicę z cebulą!

Zobacz wideo Jajecznica trzykrotnie po francusku

Jajecznica z cebulą - składniki

Do tego prostego dania potrzebne są tylko 3 składniki:

  • jajka (całe, surowe),
  • cebula,
  • przyprawy.

Można też dodać trochę podsmażonej kiełbasy, szczypiorek czy pomidory. Do jajecznicy z cebulą pasuje też czosnek, słodka papryka bądź natka pietruszki. Dodatki można komponować według swojego gustu.

Jajecznica z cebulą - przygotowanie

 Przygotowanie też jest proste i szybkie. Składa się z następujących kroków:

  1. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na złoto (jeśli dodajesz kiełbasę lub inne dodatki - też je pokrój i podsmaż);
  2. Teraz przygotuj jajka. Masz dwa wyjścia - roztrzepać je w misce i dopiero wlać na patelnię, albo wbić na nią bezpośrednio i wtedy powoli mieszać;
  3. Smaż aż jajka zetną się do wybranej przez siebie konsystencji;

Uwaga! Jajecznicę posól dopiero na sam koniec smażenia, inaczej trudno ci będzie uzyskać pożądaną konsystencję!

Są też wersje z dodawaniem do jajek na patelni odrobiny mleka czy śmietany, a nawet majonezu, ale nie są to obowiązkowe dodatki. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.plkobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.