Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Dowiesz się w sekundę. Użyj wody lub potrząśnij

Podczas gotowania bardzo ważne jest, aby używać świeżych składników. Najtrudniej pod tym kątem sprawdza się jajka. Istnieją jednak ekspresowe sposoby, potrzebna będzie tylko woda i trochę siły. Dzięki nim błyskawicznie przekonasz się, czy jajko jest świeże.

Wbicie niedobrego jajka do prawie skończonej potrawy to jeden z większych lęków pasjonatów gotowania. Nie dość, że trzeba wybrać się do sklepu po nowe produkty, to trzeba robić wszystko od początku. Dlatego najlepiej jeszcze przed rozpoczęciem pieczenia czy gotowania sprawdzić, czy jajka, które zalegają w lodówce, są jeszcze świeże. Najszybszym i najskuteczniejszym trikiem jest sposób z wodą. Istnieją jednak też inne rozwiązania. Jakie? Napisaliśmy o wszystkich.

Patent z miską wody

Jedyne, co należy zrobić, to wlać wodę do naczynia, włożyć do niej jajko i obserwować, jak się zachowuje. W takiej sytuacji można zauważyć cztery różne zjawiska:

  1. Szybko opada na dno i przylega do niego płasko - jest to oznaka, że jest jak najbardziej świeże i bez wahania można go użyć do gotowania.
  2. Opada na dno i lekko się przechyla - oznacza to, że ma około tygodnia i dalej można je spożyć.
  3. Jajko na dnie staje do góry - ma już kilka tygodni i można przygotować je, gotując na twardo.
  4. Od razu wypływa na powierzchnię wody i na niej się unosi - jest stare i nie należy go spożywać.

Test jajkaTest jajka Fot. Designua, Shutterstock

Zobacz wideo

Patent z potrząsaniem

To znany od lat trik, który stosuje się w wielu domach. Wystarczy, że weźmiesz surowe jajko i potrząśniesz nim blisko ucha. Jeśli usłyszysz chlupot w środku, nadaje się do wyrzucenia.

Test smaku i węchu

Test, który może zrobić każdy, a jego wynik będzie natychmiastowy. Ugotowane jajko lub nawet takie w skorupce pomimo tego, że nie wygląda najgorzej, może już być nieświeże. Dlatego jeśli poczujesz nieprzyjemny zapach lub dziwny posmak, bezzwłocznie wyrzuć produkt do kosza.

Więcej o: