Wbicie niedobrego jajka do prawie skończonej potrawy to jeden z większych lęków pasjonatów gotowania. Nie dość, że trzeba wybrać się do sklepu po nowe produkty, to trzeba robić wszystko od początku. Dlatego najlepiej jeszcze przed rozpoczęciem pieczenia czy gotowania sprawdzić, czy jajka, które zalegają w lodówce, są jeszcze świeże. Najszybszym i najskuteczniejszym trikiem jest sposób z wodą. Istnieją jednak też inne rozwiązania. Jakie? Napisaliśmy o wszystkich.
Jedyne, co należy zrobić, to wlać wodę do naczynia, włożyć do niej jajko i obserwować, jak się zachowuje. W takiej sytuacji można zauważyć cztery różne zjawiska:
To znany od lat trik, który stosuje się w wielu domach. Wystarczy, że weźmiesz surowe jajko i potrząśniesz nim blisko ucha. Jeśli usłyszysz chlupot w środku, nadaje się do wyrzucenia.
Test, który może zrobić każdy, a jego wynik będzie natychmiastowy. Ugotowane jajko lub nawet takie w skorupce pomimo tego, że nie wygląda najgorzej, może już być nieświeże. Dlatego jeśli poczujesz nieprzyjemny zapach lub dziwny posmak, bezzwłocznie wyrzuć produkt do kosza.