świeżość jajka
-
Widzisz białe nitki w jajku? Niektórych obrzydzają. Wyjaśniamy, czy można je jeść
Czasem, gdy wbijamy surowe jajka na patelnię lub do miski podczas robienia ciasta, zauważamy w nich charakterystyczne białe włókna. Reakcje na nie są różne. Jedni nic sobie z ich obecności nie robią, inni nie mogą na nie patrzeć. To nic innego jak...
-
Czerwona plamka widoczna w jajku? Ten mały szczegół może świadczyć o jakości i pochodzeniu
Czasami po rozbiciu jajka można zauważyć, że w towarzystwie białka i żółtka tapla się niewielka plamka krwi. Wiele osób w panice wyrzuca taką sztukę, bojąc się o jakość i świeżość. Prawda jest jednak znacznie mniej straszna, niż mogłoby się to...
-
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Dowiesz się w sekundę. Użyj wody lub potrząśnij
Podczas gotowania bardzo ważne jest, aby używać świeżych składników. Najtrudniej pod tym kątem sprawdza się jajka. Istnieją jednak ekspresowe sposoby, potrzebna będzie tylko woda i trochę siły. Dzięki nim błyskawicznie przekonasz się, czy jajko je...
-
Gotowane jajka - jak je właściwie przechowywać? Upewnij się, że robisz to dobrze
Gotowane jajka, których nie zjemy, najczęściej trafiają do naszych lodówek. Wydawałoby się, że to właściwy sposób ich przechowywania. Niestety, nie do końca. Wyjaśniamy, co zrobić, by dłużej zachowały świeżość.
-
Jak przechowywać jajka, aby były świeże? Pamiętaj o trzech rzeczach
Jak przechowywać jajka, aby były świeże? To odwieczne pytanie zadajemy sobie szczególnie teraz, w okresie Wielkanocy, bo jajka - jako symbol świąt - są dodawane i serwowane w każdej postaci. Do ciast, do sałatek, do żurku, jako przystawka i danie...