Przechowywanie jajek – na pierwszy rzut oka – nie wydaje się być skomplikowaną sprawą. W marketach zazwyczaj leżą one na półkach, gdzieś pomiędzy mlekiem w kartonie a mąką do pieczenia – zaś w domu odruchowo wkładamy je do lodówki. Jednak tak najbardziej kluczową i bardzo ważną kwestią w przechowywaniu jajek jest utrzymanie niskiej temperatury.
Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Dietetycy i eksperci od żywności tłumaczą, że jajka powinny być utrzymywane w stałej temperaturze, ale zdecydowanie poniżej 20 stopni C. Optymalna temperatura dla jajek oscyluje w granicach 6 - 10 stopni C. Z tego względu można umieszczać je w lodówce, ale na półce - nie na drzwiach, bo jest to najcieplejsze miejsce, niestety bardzo podatne na wahania temperatury. Jajka też mogą leżeć w szafce, jeśli w danym pomieszczeniu jest oczywiście chłodno. To wyjaśnia właśnie, dlaczego w supermarketach jajka są przechowywane na półkach, a nie jak np. sery - w lodówkach i chłodziarkach. Zazwyczaj w takich miejscach działa klimatyzacja, więc utrzymanie właściwej temperatury jest możliwe.
Również bardzo istotną sprawą co do przechowywania jajek, jest nie tylko miejsce ich przechowywania, ale również pojemnik. Co prawda na drzwiach lodówek znajdują się specjalne podstawki na jajka - jednak odradzamy ich wykładanie tam. Jajka powinniśmy trzymać w zamkniętym pojemniku, najlepiej tekturowym, czyli właśnie tym przyniesionym ze sklepu. Zapobiegnie to przenoszeniu się bakterii, które mogą być obecne na skorupkach jajek na inne produkty spożywcze.
Podstawowym wyznacznikiem powinna być przede wszystkim data przydatności do spożycia, widniejąca na opakowaniu. Jeśli jednak jajka kupiliśmy na lokalnym targu – powinniśmy je zużyć maksymalnie w przeciągu miesiąca. Kiedy mamy wątpliwości czy dane jajko jest świeże – polecamy test wody, czyli nalewamy do szklanki wodę i wrzucamy do niej jajko. Jeśli opadnie na dno, jest świeże, a jeśli będzie utrzymywać się blisko powierzchni - lepiej go nie spożywać.
Pamiętaj, nie można spożywać nieświeżych jaj, tak samo jak nieświeżego mięsa czy popsutych warzyw lub owoców. Może dojść do zatrucia pokarmowego, które może mieć różne konsekwencje – począwszy od częstych wizyt w toalecie, a skończywszy na odwiedzinach na SORze. Nieprawidłowe przechowywanie jakiegokolwiek produktu spożywczego – nie tylko jajek, niezmiennie prowadzi do jego zepsucia.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.