Nawet Cezar nie pogardziłby tą sałatką. Robię ją zawsze na pełnym wypasie i zawsze smakuje wybornie

Posłuchaj artykułu (ładuję...)
Specjalna dieta odchudzająca, to zawsze wyzwanie. Mniejsze lub większe w zależności na kogo trafi. Przechodząc na dietę, obawiamy się, że będziemy całymi dniami chodzić głodni, a do jedzenia zostaną nam same warzywa. Może nie najmniej kaloryczna, ale smaczna i będąca pożywnym posiłkiem sałatka, sprawdzi się idealnie na popołudniowy głód.

Spotkać ją można w wielu różnych odsłonach, a ponadto szczycą się nią nawet najlepsze restauracje na świecie. Choć nie ma nic wspólnego z Juliuszem, to z Cezarem, a i owszem. Odpowiednio dobrane składniki zapewnią odpowiednią dawkę białek, tłuszczów, węglowodanów, błonnika oraz makroelementów. Aby wspaniale smakowała, robię ją zawsze na bogato.

Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego

Skąd w ogóle nazwa na sałatkę cezar?

Ogromną popularność oraz nazwę zawdzięcza włoskiemu kucharzowi i restauratorowi Caesarowi Cardiniemu, który wraz z bratem Alexem w latach dwudziestych XX wieku prowadził popularną restaurację Ceasar’s w meksykańskim mieście Tijuana. Sałatka najprawdopodobniej powstała 4 lipca 1924 roku podczas pracowitego weekendu w restauracji Caesar’s. Właścicielowi zabrakło zapasów w kuchni i nie chciał zawieść klientów. Wymyślił więc tę sałatkę z tego, co miał pod ręką. Po kilku latach sałatka zyskała taką popularność wśród gości z południowej Kalifornii, że na dobre zagościła w karcie jako Sałatka Cezara. Trzy lata przed śmiercią autora sałatki, w 1956 roku Mistrzowie kuchni Międzynarodowego Towarzystwa Epikurejskiego w Paryżu obwieścili, że największym przepisem pochodzącym z obu Ameryk w ciągu ostatnich 50 lat jest właśnie sałatka Cezar.

Podstawowe składniki topowej sałatki

Przygotowując ją w domu, nie może zabraknąć nam kluczowego składnika, będącego bogatym źródłem błonnika, czyli sałaty rzymskiej, która charakteryzuje się soczystymi podłużnymi liśćmi. Białko dostarczymy podaniem jej z kurczakiem i jajkiem. Podaje się ją często posypaną płatkami parmezanu oraz grzankami podsmażonymi na oliwie z oliwek i czosnkiem. Dopełnieniem jest specjalny dressing, stworzony na bazie sosu Worcestershire z dodatkiem oliwy, czosnku, soku z cytryny i przypraw.

Ewolucja sałatki cezar 

Na szczęście jest to przepis, który można dowolnie modyfikować. Jedyne, co nie powinno ulec zmianie to podstawowe składniki takie jak sałata rzymska oraz sos na bazie anchois. Podana z grzankami i kieliszkiem ulubionego wina do kolacji, to strzał w dziesiątkę!

Sałatka cezar na bogato

Składniki:

  • 150 g piersi z kurczaka,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • mała sałata rzymska,
  • 4 łyżki płatków parmezanu,
  • jajko,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • kilka grzanek,
  • łyżka oliwy + do skropienia,
  • sól i pieprz.

Sos do sałatki cezar:

  • łyżeczka sosu Worcestershire (jeśli nie mamy dostępu do sosu, można wykorzystać 1-3 anchois),
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny lub limonki,
  • łyżeczka musztardy,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • Sól i pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piersi z kurczaka oczyścić z błonek, pokroić w paski, doprawić solą i pieprzem oraz wysmarować oliwą. Rozgrzać patelnię najlepiej grillową i położyć mięso i smażyć przez ok. cztery minuty z każdej strony, w międzyczasie skrapiać mięso dodatkową oliwą. Odłożyć na talerz.
  • Na tę samą patelnię położyć kilka plasterków boczku wędzonego i podsmażyć, aż będzie chrupiący. Również odłożyć na bok.
  • Wykorzystując tę samą patelnię, możemy przygotować grzanki. Kroimy chleb na kosteczki i podsmażamy, aż będą chrupkie.
  • W międzyczasie ugotować jajko na twardo.
  • Przygotować sos Cezar: wszystkie składniki razem zblendować na gładką masę wraz ze szczyptą soli i pieprzu.
  • Sałatę rzymską opłukać, osuszyć, posiekać, wymieszać z połową sosu, wyłożyć do miseczek. Można doprawić solą w razie potrzeby.
  • Dodać pokrojonego i podsmażonego kurczaka, boczku i skropić resztą sosu, na wierzchu ułożyć pomidorki koktajlowe oraz pokrojone na cztery części jajko, po czym posypać tartym parmezanem oraz grzankami.
Więcej o:

Komentarze (0)

Nawet Cezar nie pogardziłby tą sałatką. Robię ją zawsze na pełnym wypasie i zawsze smakuje wybornie

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).