Nietypowe gofry na słono - z jajkiem, szynką i świeżymi liśćmi rukoli. Idealne na syte śniadanie

Gofry wytrawne z jajkiem, szynką i rukolą to przepis na smaczny i sycący posiłek. Do tego robi się je bardzo szybko i łatwo. Będą doskonałe także dla zabieganych.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska idealna na lato

Jeśli masz ochotę na gofry, ale nie w słodkiej wersji, to jesteś we właściwym miejscu. Przedstawiamy wytrawne gofry z jajkiem, szynką i świeżą rukolą. Są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Przekonajcie się sami.

Do wytrawnych gofrów nie trzeba wielu składników. Potrzebne są tylko podstawowe produkty

Składniki wytrawnych gofrów są następujące:

Do ciasta gofrowego:

  • jajka - 2 sztuki,
  • mąka - półtorej szklanki,
  • mleko - ćwierć szklanki,
  • masło (roztopione) - pół szklanki,
  • proszek do pieczenia - półtorej łyżeczki
  • cukier - 2 łyżeczki.

Do sosu:

  • majonez - 2 łyżki,
  • musztarda - łyżka,
  • ząbek czosnku,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku.

Pozostałe składniki:

  • jajka (do usmażenia),
  • szynka (najlepiej parmeńska lub szwarcwaldzka),
  • świeże liście rukoli.

Przygotowanie wytrawnych gofrów z jajkiem, szynką i rukolą jest proste. To tylko kilka czynności

Etapy przyrządzania tej potrawy są następujące:

  1. Zrób ciasto na gofry z jajek, mleka, mąki, masła, cukru i proszku do pieczenia;
  2. Upiecz gofry w gofrownicy;
  3. Z majonezu, musztardy i czosnku przeciśniętego przez praskę zrób sos;
  4. Posmaruj sosem gofry. Nałóż na nie dwa lub trzy plastry szynki. Posyp rukolą;
  5. Usmaż jajka, tak, aby zachować w miarę płynne żółtko. Nałóż na gofry po jednym jajku.

Serwuj jeszcze ciepłe z różnymi dodatkami, np. tartym serem czy plasterkami awokado.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA