Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska idealna na lato
Jeśli masz ochotę na gofry, ale nie w słodkiej wersji, to jesteś we właściwym miejscu. Przedstawiamy wytrawne gofry z jajkiem, szynką i świeżą rukolą. Są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Przekonajcie się sami.
Do wytrawnych gofrów nie trzeba wielu składników. Potrzebne są tylko podstawowe produkty
Składniki wytrawnych gofrów są następujące:
Do ciasta gofrowego:
- jajka - 2 sztuki,
- mąka - półtorej szklanki,
- mleko - ćwierć szklanki,
- masło (roztopione) - pół szklanki,
- proszek do pieczenia - półtorej łyżeczki
- cukier - 2 łyżeczki.
Do sosu:
- majonez - 2 łyżki,
- musztarda - łyżka,
- ząbek czosnku,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku.
Pozostałe składniki:
- jajka (do usmażenia),
- szynka (najlepiej parmeńska lub szwarcwaldzka),
- świeże liście rukoli.
Przygotowanie wytrawnych gofrów z jajkiem, szynką i rukolą jest proste. To tylko kilka czynności
Etapy przyrządzania tej potrawy są następujące:
- Zrób ciasto na gofry z jajek, mleka, mąki, masła, cukru i proszku do pieczenia;
- Upiecz gofry w gofrownicy;
- Z majonezu, musztardy i czosnku przeciśniętego przez praskę zrób sos;
- Posmaruj sosem gofry. Nałóż na nie dwa lub trzy plastry szynki. Posyp rukolą;
- Usmaż jajka, tak, aby zachować w miarę płynne żółtko. Nałóż na gofry po jednym jajku.
Serwuj jeszcze ciepłe z różnymi dodatkami, np. tartym serem czy plasterkami awokado.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.