Więcej przepisów na Gazeta.pl.
Nic dziwnego, że na myśl o gofrach wielu z nas cieknie ślinka. Są pyszne, aromatyczne i kojarzą się z letnimi spacerami po rynkach i starówkach. Myśląc o gofrach, zazwyczaj mamy przed oczami pięknie wypieczony placek o charakterystycznym kształcie, z dodatkiem bitej śmietany, słodkiej polewy i owoców. Jeżeli jednak jesteście fanami słonych przekąsek, wytrawne gofry na pewno wam zasmakują. Aby je przyrządzić, wystarczy zmienić jeden składnik w przepisie, a co istotne, nie będziemy potrzebowali gofrownicy.
Do zrobienia gofrów bez gofrownicy wystarczy zwykła lub grillowa patelnia. Na rynku dostępne są także specjalne, silikonowe foremki, które można umieścić zarówno na patelni, jak i w piekarniku. Więcej o ich użyciu możecie przeczytać w tym artykule, a poniżej opublikowaliśmy prosty, sprawdzony przepis na pyszne ciasto.
Do wykonania gofrów na słodko potrzebujesz:
Gofry na słono przygotujesz analogicznie, jak gofry na słodko. Wystarczy zastąpić łyżeczkę cukru łyżeczką soli.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka umieszczamy w suchej i czystej misce i ubijamy na sztywną pianę (jeśli robimy gofry na słodko, dodajemy łyżeczkę cukru). Żółtka umieszczamy w osobnym naczyniu i dodajemy do nich ciepłe mleko, olej oraz wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (jeśli przygotowujesz gofry wytrawne, na tym etapie dodaj również sól). Mikserem wymieszaj całość na jednolitą masę i stopniowo dodawaj ubite białka, delikatnie mieszając całość łyżką lub szpatułką.
Jeśli masz gofrownicę, posmaruj płytki olejem i poczekaj, aż się rozgrzeje. Na rozgrzaną gofrownicę lej ciasto i zamknij urządzenie. Gofry powinny być gotowe po około 3-4 minutach.
Gofry na słodko podawaj z klasycznymi dodatkami, takimi jak owoce czy czekolada. Zaś w przypadku gofrów wytrawnych polecam spróbować te z jajecznicą albo guacamole.