Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Tosty z jajkiem
Któż nie jadł chleba w jajku? To pyszne i sycące danie zna chyba każdy. Ale co zrobić, gdy z jakiegoś powodu nie możecie (lub nie chcecie) jeść jajek? Czy to oznacza dożywotnią rezygnację z tego smakołyku? A gdzież tam! Jest przecież wersja bezjajeczna! Koniecznie wypróbujcie!
Chleb w jajku - ciepłe wspomnienie z dzieciństwa. Jak można go zepsuć?
Chleb w jajku bez jajka - składniki
Do bezjajecznego chleba w jajku potrzebne będą poniższe składniki:
- kromki czerstwego chleba (ze świeżym może nie wyjść, jest za mokry),
- mąka z ciecierzycy
- sól (najlepiej czarna - kala namak, gdyż daje jajeczny posmak),
- płatki drożdżowe (nieaktywne!),
- mleko (roślinne, krowie etc.),
- tłuszcz do smażenia,
- przyprawy: kurkuma, papryka w proszku pieprz.
Można dodać też posiekany szczypiorek, lecz nie jest to obowiązkowe.
Chleb w jajku bez jajka - przygotowanie
Przyrządzenie tej bezjajecznej potrawy wygląda tak samo, jak jej tradycyjnej wersji:
- Wymieszaj mąkę, mleko, płatki drożdżowe, sól i przyprawy na gładkie ciasto;
- Opcjonalnie możesz dodać posiekany szczypiorek;
- Ciasto ma konsystencją przypominać roztrzepane jajko;
- Zanurz chleb w cieście, tak aby nim nasiąkły;
- Smaż na patelni z obu stron aż będą rumiane;
- Podawaj z dodatkami np. pomidorem, awokado czy ketchupem.
Smacznego!
Chleb w jajku - jak go zrobić? Przepis na chleb w jajku z serem
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc