Przepis na chleb w jajku... bez jajka! Wegańskie francuskie tosty zaskoczą smakiem

Chleb w jajku to klasyka kuchni francuskiej i polskiej. Jest pyszny i sycący. Ale co zrobić, gdy nie możecie (lub nie chcecie) jeść jajek? Z pomocą przychodzi bezjajeczna wersja tego dania! Spróbujcie koniecznie!

Więcej ciekawych przepisów  znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Tosty z jajkiem

Któż nie jadł chleba w jajku? To pyszne i sycące danie zna chyba każdy. Ale co zrobić, gdy z jakiegoś powodu nie możecie (lub nie chcecie) jeść jajek? Czy to oznacza dożywotnią rezygnację z tego smakołyku? A gdzież tam! Jest przecież wersja bezjajeczna! Koniecznie wypróbujcie!

Chleb w jajku bez jajka - składniki

Do bezjajecznego chleba w jajku potrzebne będą poniższe składniki:

  • kromki czerstwego chleba (ze świeżym może nie wyjść, jest za mokry),
  • mąka z ciecierzycy
  • sól (najlepiej czarna - kala namak, gdyż daje jajeczny posmak),
  • płatki drożdżowe (nieaktywne!),
  • mleko (roślinne, krowie etc.),
  • tłuszcz do smażenia,
  • przyprawy: kurkuma, papryka w proszku pieprz.

Można dodać też posiekany szczypiorek, lecz nie jest to obowiązkowe.

Chleb w jajku bez jajka - przygotowanie

Przyrządzenie tej bezjajecznej potrawy wygląda tak samo, jak jej tradycyjnej wersji:

  1. Wymieszaj mąkę, mleko, płatki drożdżowe, sól i przyprawy na gładkie ciasto;
  2. Opcjonalnie możesz dodać posiekany szczypiorek;
  3. Ciasto ma konsystencją przypominać roztrzepane jajko;
  4. Zanurz chleb w cieście, tak aby nim nasiąkły;
  5. Smaż na patelni z obu stron aż będą rumiane;
  6. Podawaj z dodatkami np. pomidorem, awokado czy ketchupem. 

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: