Chleb w jajku - ciepłe wspomnienie z dzieciństwa. Ale można łatwo wszystko zepsuć. Co może pójść nie tak?

Chleb w jajku to klasyczna propozycja na śniadanie, przekąskę czy kolację. Wiele osób pamięta ją jeszcze z czasów dzieciństwa, a i dziś chętnie go przygotowujemy. Choć przepis jest banalnie prosty, kilka rzeczy może pójść nie tak.

Chleb w jajku - prosty klasyk

Do przygotowania chleba w jajku potrzeba - cóż - chleba i jajka. Zależnie od kucharza, każdy dodaje coś od siebie. A to słodka papryka, a to trochę mleka do jajka. Chlebów także używamy różnych. Czy chleb w jajku można zepsuć? Wydawałoby się, że nie ma takiej opcji. Jest jednak kilka kwestii, na które trzeba uważać.

Zobacz wideo Cynamonem jesień się zaczyna - tosty cynamonowe

Przepis na chleb w jajku jest banalny. Wystarczy umoczyć kromkę w roztrzepanym jajku z przyprawami i usmażyć. Co może pójść nie tak? Otóż kilka kwestii. Pierwsza z nich dotyczy samego chleba. Wiele osób używa chleba tostowego. Ten najczęściej wykorzystujemy w wersji na słodko, ale i na wytrawnie sprawdzi się świetnie. Jeśli jednak po prostu wrzucimy go do jajka i usmażymy, miąższ może zacząć się rozpadać - szczególnie jeśli przesadzimy z namaczaniem. Warto więc wcześniej wrzucić go do tostera lub opiec w piekarniku czy na suchej patelni.

Często wybór pada też na chleb, który już nieco sczerstwiał. To świetny sposób na niemarnowanie jedzenia! Pamiętajmy jednak, by dokładnie go obejrzeć. Nawet mały ślad pleśni oznacza, że ta zainfekowała już cały kawałek. 

Pleśń na jedzeniu bynajmniej nie zachęca do jego spożycia.Pleśń na jedzeniu - można odkroić czy lepiej nie ryzykować i wyrzucić? Sprawdzamy

Druga kwestia to jajka. Oczywiście powinniśmy użyć tych świeżych. Pamiętajmy jednak, że nie zawsze data podana na opakowaniu oznacza, że się zepsuły. Więcej o tym:

JajkoJak sprawdzić, czy jajko jest dobre? Wykonaj bardzo prosty test

Do jajek można dodać klasycznie sól i pieprz. Niektórzy zamiast tego wsypują nieco wegety albo inne przyprawy, na przykład słodką paprykę czy zioła. W wersji na słodko to zwykle odrobina cukru - ewentualnie cukru waniliowego. Świetnym pomysłem jest też szczypta cynamonu.

Chleb w jajku możemy "zepsuć" również na etapie smażenia. Patelnia powinna być dobrze rozgrzana i - stety albo niestety - nie powinniśmy żałować tłuszczu. Jeśli wrzucimy tosty na zimny tłuszcz, nie zetną się szybko, przez co wchłoną zdecydowanie więcej masła czy oleju, niż gdybyśmy dobrze je wcześniej rozgrzali. Nie powinniśmy też spuszczać patelni z oczu. Jajko, szczególnie z cukrem czy przyprawami, może się łatwo przypalić. Usmażony chleb w jajku najlepiej przełożyć na chwilę na ręcznik papierowy, dzięki czemu pozbędziemy się większej ilości tłuszczu.

Więcej o: