Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Białka są potrzebne do ubicia piany bądź do upieczenia bezy. Z kolei samo żółtko ma wiele zastosowań w kuchni, szczególnie jako składnik wypieków. Niestety, żeby cieszyć się takimi specjałami, trzeba umiejętnie rozdzielić części jajka. Pół biedy, gdy nie zależy nam na nienaruszonym żółtku. Gorzej, gdy ma być ono w całości. Ale bez paniki - mamy kilka skutecznych metod na oddzielenie białka od żółtka.
Pierwszym sposobem są własne dłonie. Wbij jajko na swoją dłoń, po czym delikatnie poruszaj ręką, aby białko spłynęło do naczynia stojącego niżej. Ta metoda wymaga jednak nieco zręczności.
Metoda uszczypnięcia to drugie rozwiązanie, jakie proponujemy. Oddzielenie żółtka od białka można przeprowadzić na różne sposoby:
Kolejna metoda to przelewanie żółtka między skorupkami jaj. Jest prosta, niestety wymaga też trochę czasu i zręczności. Łatwo też uszkodzić żółtko w ten sposób.
Oddzielając białko od żółtka, można też pomóc sobie pewnymi przyborami: