Żółtko, czyli źródło prozdrowotnych wartości jajka. Poznaj jego właściwości

Żółtko znajduje się w jajkach, które w naszych jadłospisach pojawiają się w różnej postaci. Jajka są tak uniwersalne, że same w sobie mogą być daniem. Podawane na setki sposobów mogą stać się przystawką, śniadaniem, kolacją, a nawet obiadem. Zarówno żółtko, jak i białko stanowią bogate źródło witamin i składników odżywczych, które uzupełnią zapotrzebowanie organizmu.

Jajko: wartości odżywcze zawarte w jajku kurzym

Żółtko to część jajka, która jest wykorzystywana nie tylko do potraw typowo jajecznych, ale przede wszystkim w wypiekach. Domowe słodkości, takie jak np. słynne ciastka z maszynki bazują właśnie na żółtkach, które zapewniają im niesamowitą kruchość. Dlaczego jajka są tak ważnym elementem wielu dań? Jajka mają właściwości, które pozytywnie wpływają na konsystencję i smak potrawy. Nie można także zapominać o wartościach odżywczych jajka. Te są bowiem bardzo istotne dla ludzkiego organizmu. 

Jakie witaminy zawiera żółtko jaja kurzego?

Jeśli zastanawiasz się jakie witaminy zawiera żółtko jaja kurzego to wiedz, że jajka to prawdziwa skarbnica substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są przede wszystkim  bogate w:

  • selen,
  • witaminy B6, B12 i D 
  • miedź,
  • cynk,
  • żelazo. 

Jeśli zaś chodzi o to, jakie witaminy zawiera żółtko jaja kurzego, to są to: A, D, E i K, a także lecytynę, czyli związek, który umożliwia emulgowanie w recepturze na przykład takiej jak majonez. Są też dużo bardziej bogate w tłuszcze i kalorie. 

Zobacz wideo O czym informują oznaczenia na jajkach i jak wybrać jajo idealne?

Co zrobić z żółtek? Najprostsze sposoby na wykorzystanie jaj

Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez jaj. Jajka w kuchni są podstawą bajecznych deserów, chrupiących panierek i innych wyśmienitych dań. Są tak uniwersalne, że każda pora i każde święto jest odpowiednie, by włączyć je do swojej diety.

O ile często w daniach prezentują się jajeczne białka, jako te nadziewane, wykorzystywane do ubicia biszkoptu czy dosłownie "sklejenia" lub mówiąc kulinarnym językiem powiązania składników ciasta, to mniej mówi się o żółtkach. A jednak istnieją przepisy, które wymagają tylko właśnie tych części jaja. Są to na przykład francuskie ciasta, krem brulee, tiramisu, czy krem zabajone. 

Czy można jeść surowe żółtko?

Pewnie wielu z nas choć raz jadło w życiu kogel-mogel, tatara, czy wypijało surowe jajko wprost ze skorupki, aby uzyskać wydmuszkę. Oczywiście każdemu zdarzyło się też wylizywać z miski resztki z masy na ciasto, której składnikiem było oczywiście między innymi jajko. Nikomu raczej z tego powodu nic się nie stało. Jeśli jajka są świeże i z pewnego źródła, spożycie ich na surowo nie powinno nikomu zaszkodzić. Warto jednak pamiętać o pewnym zagrożeniu. Chodzi tu o możliwości zakażenia się salmonellą przez spożywanie surowych jaj. Jest to jak najbardziej realne ryzyko. Salmonella znajduje się na skorupkach i przez kontakt z nimi może dojść do zakażenia, które jest bardzo poważne w skutkach, zwłaszcza dla małych dzieci. Jeśli po rozbiciu skorupki i wbiciu jaja do miski nie umyjemy rąk, istnieje możliwość, ze przeniesiemy bakterie na inne jedzenie. W związku z tym zaleca się, aby jaja jeść w postaci na miękko lub pół twardo. A jeśli już koniecznie chcemy je zjeść surowe to najlepiej tylko wtedy gdy mamy pewność co do ich świeżości i pochodzenia, a przed spożyciem skorupkę dokładnie umyjemy.

Zobacz też: Szakszuka - przepis na orientalne śniadanie z kolorowymi dodatkami. Smak zależy od mieszanki przypraw

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.