Jak smażyć jajko sadzone? Mamy sprytny trik, dzięki któremu zawsze wyjdzie idealne

Chcesz zjeść na śniadanie jajko sadzone? Warto poznać bardzo prosty sposób, aby danie wyszło idealnie. Oprócz soli, pieprzu i innych dodatków, z którymi zwykle jest serwowane, można zastosować pewną sprytną metodę. W przygotowaniu jajka sadzonego pomoże ci odrobina wody.

Jajka sadzone to jedno z najpopularniejszych śniadaniowych dań. Jego wykonanie jest bardzo szybkie, nie zajmuje ono wiele czasu o poranku. Jajka można podawać z różnymi dodatkami, np. z posiekaną natką pietruszki, lubczykiem, bazylią albo z sosem tabasco. Aby jajko sadzone wyszło idealne, podczas smażenia warto dodać do niego odrobinę wody.

Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!

Tłuszcz do smażenia powinien mieć wysoką temperaturę spalania

Warto pamiętać, że jajka powinny być smażone na tłuszczu o wysokiej temperaturze spalania. Zwykle używa się do tego oleju rzepakowego, oliwy z oliwek albo oleju kokosowego. Jeżeli wybierze się masło, powinno być ono klarowane. Do smażenia nie zaleca się używania oleju lnianego, sojowego i ryżowego. Podczas smażenia białko i żółtko nie powinny się przypalać. 

Przepis na jajka sadzone - pyszne śniadanie, z którym dobrze rozpoczniesz dzień

Jajka można podawać z grzankami, pełnoziarnistym pieczywem i pomidorami. Świetnie smakują ze świeżymi liśćmi bazylii. 

Składniki:

  • dwa jajka,
  • łyżka masła klarowanego,
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. Rozpuść masło na patelni.
  2. Wbij jajka na rozgrzany tłuszcz.
  3. Smaż jajka na średnim ogniu. Białko powinno ścinać się powoli.
  4. Pod koniec smażenia dodaj do jajek soli i pieprzu.
  5. Kiedy białko zacznie się ścinać, zmniejsz ogień i dodaj do patelni odrobinę wody tak, aby powstała para. Przykryj całość pokrywką. Danie powinno być gotowe po około jednej minucie. 
  6. Jajka sadzone można podawać posypane posiekaną natką pietruszki i skropić odrobiną tabasco.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: