Jajka sadzone to jedno z najpopularniejszych śniadaniowych dań. Jego wykonanie jest bardzo szybkie, nie zajmuje ono wiele czasu o poranku. Jajka można podawać z różnymi dodatkami, np. z posiekaną natką pietruszki, lubczykiem, bazylią albo z sosem tabasco. Aby jajko sadzone wyszło idealne, podczas smażenia warto dodać do niego odrobinę wody.
Warto pamiętać, że jajka powinny być smażone na tłuszczu o wysokiej temperaturze spalania. Zwykle używa się do tego oleju rzepakowego, oliwy z oliwek albo oleju kokosowego. Jeżeli wybierze się masło, powinno być ono klarowane. Do smażenia nie zaleca się używania oleju lnianego, sojowego i ryżowego. Podczas smażenia białko i żółtko nie powinny się przypalać.
Jajka można podawać z grzankami, pełnoziarnistym pieczywem i pomidorami. Świetnie smakują ze świeżymi liśćmi bazylii.
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl