Majonez można dodawać do sałatek, kanapek, pieczonych warzyw i różnych sosów. Jak przygotować stuprocentowo wegański majonez? Podajemy przepis, dzięki któremu będzie można zrobić lekki majonez warzywny o aksamitnej konsystencji. To naprawdę bardzo proste. Wystarczy połączyć kalafiora z oliwą z oliwek.
W poniższym przepisie nie znajdziecie nabiału. Nasz majonez to o wiele zdrowsza wersja tego tradycyjnego. Można dodawać go do różnych zimnych sosów. Może też stanowić dekorację potraw. Najlepiej sprawdza się z sałatkami warzywnymi. Robiąc klasyczną sałatkę warzywną dodaje się zwykły majonez - ten z kalafiora świetnie go zastąpi.
Do przygotowania wegańskiego majonezu będziecie potrzebowali kalafiora, oliwę z oliwek, wodę z ciecierzycy, sok z limonki oraz sól i pieprz do smaku. Warto dodać, że do wege majonezu najlepiej będzie pasowała sól himalajska oraz biały pieprz.
Składniki:
Przygotowanie:
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl