Domowy, superzdrowy majonez bez jajek. Z tym składnikiem wyjdzie genialnie

Majonez to dodatek używany do wielu różnych potraw. Jak zrobić wegański majonez, który będzie miał dobry smak? Do jego przygotowania warto użyć popularnego warzywa i oliwy z oliwek. Będzie smakował najlepiej z dodatkiem białego pieprzu.

Majonez można dodawać do sałatek, kanapek, pieczonych warzyw i różnych sosów. Jak przygotować stuprocentowo wegański majonez? Podajemy przepis, dzięki któremu będzie można zrobić lekki majonez warzywny o aksamitnej konsystencji. To naprawdę bardzo proste. Wystarczy połączyć kalafiora z oliwą z oliwek. 

Zobacz wideo Przepis na poleśniki

Majonez wegański - dodatek do sosów i sałatek 

W poniższym przepisie nie znajdziecie nabiału. Nasz majonez to o wiele zdrowsza wersja tego tradycyjnego. Można dodawać go do różnych zimnych sosów. Może też stanowić dekorację potraw. Najlepiej sprawdza się z sałatkami warzywnymi. Robiąc klasyczną sałatkę warzywną dodaje się zwykły majonez - ten z kalafiora świetnie go zastąpi. 

Przepis na wege majonez o doskonałym smaku

Do przygotowania wegańskiego majonezu będziecie potrzebowali kalafiora, oliwę z oliwek, wodę z ciecierzycy, sok z limonki oraz sól i pieprz do smaku. Warto dodać, że do wege majonezu najlepiej będzie pasowała sól himalajska oraz biały pieprz.

Składniki:

  • kalafior,
  • pół szklanki oliwy z oliwek,
  • kilka łyżek wody z ciecierzycy,
  • łyżka soku z limonki,
  • sól himalajska (najlepiej kala namak, która nada jajecznego smaku),
  • pieprz biały do smaku.

Majonez jest bardzo łatwy w wykonaniu. Wystarczy zblendować wszystkie składniki

Przygotowanie:

  1. Umyj i podziel kalafiora na mniejsze części. Ugotuj go w osolonej wodzie.
  2. Po przestygnięciu zblenduj kalafiora na puree. Dodaj do niego oliwę z oliwek, wodę z ciecierzycy, sok z limonki oraz pierz i sól do smaku.
  3. Blenduj majonez dalej, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA