Kruche ciasto - przepis na wyśmienity deser, który robiła babcia. Z tymi dodatkami smakuje obłędnie

Kruche ciasto - przepis na idealną bazę do szarlotki, placka ze śliwkami czy puszystego sernika. Początkujący amatorzy wypieków mogą mieć z nim jednak niemały kłopot. Przedstawiamy przepis na ciasto, które zawsze się udaje i smakuje rewelacyjnie.

Słodkie, domowe wypieki to świetna alternatywa dla sklepowych słodyczy. Gdy najdzie nas ochota na deser, zdecydowanie lepiej upiec coś samodzielnie. Okazji ku temu zresztą jest wiele. Ciastami zajadamy się podczas przeróżnych świąt, uroczystości czy zwyczajnych rodzinnych obiadów. Kto zresztą nie wspomina po latach babcinej szarlotki czy kruchych ciasteczek wypiekanych na Boże Narodzenie. Ciasto kruche traktowane jest jednak jako trudne i niewdzięczne. Co zrobić, żeby tę opinię odczarować w swojej głowie? Sięgnijcie po prosty przepis, znaleziony w zeszycie mojej babci.

Składniki na kruche ciasto. Jeden z nich może cię zaskoczyć

  • 0,5 kg mąki krupczatki,
  • 2 łyżeczki octu,
  • 3 żółtka jaj*,
  • 2 łyżki śmietany 12 lub 18 proc.*,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 250 g margaryny lub masła*,
  • 75 g cukru (ok. 15 łyżeczek).

*- masło, śmietana oraz jajka powinny być dobrze schłodzone. 

Kruche ciasto - przepis prosto z zeszytu babci. Jak zrobić idealny wypiek?

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do głębokiego naczynia i dodajemy pokrojone w kostkę masło lub margarynę. Całość siekamy lub wyrabiamy w mikserze planetarnym przez kilka minut. Następnie dodajemy żółtka jaj, cukier, śmietanę oraz… ocet! To jego obecność sprawi, że ciasto będzie niezwykle kruche i lekkie. Zdaniem babci, jest to niezbędny dodatek, który zagwarantuje nam nadzwyczajną kruchość. 

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Po wyrobieniu ciasto powinno przypominać plastyczną, jednolitą masę. Należy pamiętać, że kruche ciasto nie lubi ciepła. Z tego powodu ograniczajmy jego dotykanie, najlepiej schować je także na kilka minut do lodówki czy zamrażalnika.

Jeżeli planujemy zrobić tartę z owocami lub spód do sernika, jednym z niezawodnych trików mojej babci jest ścieranie schłodzonego, twardego ciasta na tarce lub krojenie go w cienkie plastry i wykładanie go właśnie w takiej formie do blaszki. Wióry lub plasterki ciasta wystarczy wówczas delikatnie ugnieść na dnie i na brzegach. Tym sposobem unikniemy nadmiernego ogrzewania ciasta dłońmi i dziur w rozwałkowanej masie (ciasto kruche potrafi być naprawdę kapryśne podczas wałkowania). Jest to jednak niezbędne, jeśli zdecydujemy się na pieczenie ciasteczek. Wówczas należy wałkować ciasto przez papier do pieczenia i robić to na zimnym blacie lub stolnicy. Gwarantuję jednak, że z tym przepisem na kruche ciasto, słodkości wyjdą naprawdę pyszne. Smacznego!

Więcej artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: