Faworki prosto od babci smakują najlepiej. Tomasz Strzelczyk pokazał przepis, który jest jego rodzinną recepturą. Wychodzą tak pulchne i smaczne, że można zjeść wszystkie od razu.
Kucharz Tomasz Strzelczyk to uczestnik IV edycji znanego wszystkim programu MasterChef. Dzięki oryginalnemu podejściu do kuchni trafił do finałowej piątki. Przygodę kulinarną kontynuuje na swoim blogu oraz YouTubie, gdzie dzieli się spojrzeniem na tradycyjne przepisy.
REKLAMA
Jakiś czas temu na kanale zdradził przepis na drożdżowe faworki babci Marysi, którą pokochali internauci. Ten przepis ma już kilkadziesiąt lat, a smak dalej jest oryginalny i niezapomniany.
One są tak pyszne, takie pulchniutkie, że nie mogę się oprzeć
- zachwala kucharz.
Przepis na faworki drożdżowe Tomasza Strzelczyka i babci Marysi
Składniki:
70 g masła,
500 g mąki pszennej,
5 żółtek,
25 g świeżych drożdży,
250 ml mleka,
cukier waniliowy,
3 łyżki cukru,
olej do smażenia,
25 g rumu,
220 g cukru pudru,
2 łyżki wody,
2 łyżki soku z cytryny.
Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności zrób zaczyn. W tym celu do niewielkiego rondelka wlej mleko i delikatnie je podgrzej. Płyn ma być ciepły, ale nie gorący. Następnie wsyp 2 łyżeczki cukru, wymieszaj.
Gotowe mleko wlej do większej miski, pokrusz do niego świeże drożdże. Kolejnym krokiem jest przesianie do miski około 150 g mąki. Całość łagodnie wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 20 minut. W tym czasie roztop masło. Pilnuj jednak, aby się nie przypaliło.
Po upłynięciu czasu, do miski wrzuć 5 żółtek, cukier, cukier waniliowy i pozostałą część przesianej mąki. Masę ugniataj za pomocą dłoni przez około 3 minuty.
Teraz jest odpowiedni moment na dolanie roztopionego masła. Wyrabiaj do momentu, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Taka masa musi być bardzo gładkie i elastyczne.
Po wyrobieniu zostaw ją w miseczce, zakryj i pozostaw do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Stolnicę oprósz mąką i przełóż na nią ciasto, które następnie podziel na dwie równe części.
Masę rozwałkuj na grubość około 1 cm. Podziel je na paski o grubości 5 cm i na koniec pokrój je na pół po długości. Na środku zrób nacięcie i przewiń jedną stronę. Powtórz czynność z drugą częścią ciasta.
Tak przygotowane faworki przykryj i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Do garnka lub głębokiej patelni wlej olej oraz rum, podgrzej. Następnie wrzucaj faworki i smaż z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Wysmażone przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu.
W trakcie smażenia przygotuj lukier. Do miski przesiej cukier puder, wlej 2 łyżki wody i sok z cytryny. Całość dokładnie utrzyj.