Biszkopt z sześciu jaj. Przepis na klasyczne ciasto - istotna jest waga i odpowiednie proporcje

Domowe ciasto to prawdziwa uczta wszystkich zmysłów, szczególnie te przygotowane ze swojskich i świeżych składników. Wśród klasyków króluje biszkopt z sześciu jaj. Jak się okazuje cukierniczy fenomen jest banalny w przygotowaniu - wystarczy tylko waga kuchenna i trzy składniki.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sposobów na wypiekanie biszkoptu nie brakuje, jednak często dochodzi do cukierniczek katastrofy - ciasto pęka, opada czy nie wyrasta. Kluczem do sukcesu, są jednak odpowiednie proporcje i właściwa waga jajek. Pozostałe dwa składniki to czysta formalność!

Biszkopt z sześciu jaj - banalny przepis na klasyczne ciasto

Jedną z łatwiejszych i przy tym zjawiskowych metod na wypiekanie klasyka cukierniczego jest biszkopt bez przepisu. Chociaż nazwa może wydawać się abstrakcyjna, to właśnie na tym polega cały sekret. Kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje mąki i cukru, które dobieramy na podstawie... wagi jajek!

Zapomnij o oddzielaniu białek od żółtek czy rzucaniem tortownicą, ten cukierniczy trik sprawi, że domowy biszkopt wyjdzie idealny i spektakularny jak nigdy wcześniej. Wystarczy ustawić miskę na wadze, wyzerować i wbić jajka bez dotykania naczynia - odczytaną wagę warto zapamiętać. Pozostałe składniki muszą ważyć dokładnie tyle samo. 

Zobacz wideo Nietypowy przepis na ciasto: tort czekoladowy z majonezem

Przepis na puszysty biszkopt z sześciu jaj

Składniki: 

  • 6 swojskich, dużych jajek, 
  • cukier puder,
  • mąka tortowa. 

Sposób przygotowania: 

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. 
  2. Formę do pieczenia biszkoptu smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą.
  3. Dużą miskę ustawiamy na wadze kuchennej - tarujemy wynik. Do naczynia wlewamy jaja i sprawdzamy wagę - przykładowo 350 g. 
  4. Kolejnym krokiem jest ubijanie jajek na puszystą, jasną i sztywną masę. Następnie dodajemy cukier puder - ilość zależna od wagi jaj. Jeśli waga jajek wynosiła 350 g, dodajemy taką samą ilość cukru. Ubijmy na sztywną, jasną masę. 
  5. Ostatnim krokiem jest przesianie mąki do masy - wagę ustalamy według powyższej zasady. Całość delikatnie mieszamy, tym razem ręcznie przy użyciu trzepaczki.  
  6. Ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanej formy. Biszkopt pieczemy w 170 stopniach przez około 45 minut. Przed końcem robimy test suchego patyczka. 
  7. Tak przygotowany biszkopt studźmy i dzielimy na blaty. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.