Tego jeszcze nie było. Sekretny składnik odmieni jajecznicę, a wystarczy zaledwie łyżka. To trik szefów kuchni

Trudno wyobrazić sobie śniadaniowe menu bez jajecznicy. Oczywiście każdy z nas ma na nią swój ulubiony i sprawdzony sposób, ale czy nie chcielibyście spróbować najlepszej jajecznicy, takiej, którą robią najlepsi szefowie kuchni? Żeby uzyskać wymarzony smak i konsystencję z pomocą przyjdzie jeden składnik, który jest w każdej lodówce.

Więcej przepisów na dania z jajek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jajecznica z nietypowym dodatkiem, jakim jest majonez, jest pulchniejsza i dużo smaczniejsza, mimo tego, że majonez jest w niej ledwo wyczuwalny. Robią tak uznani szefowie kuchni, w tym Alton Brown, który znany jest w całych stanach m.in. z udziału w programach na kanale Food Network. W swojej książce okrzykniętej bestsellerem przez magazyn New York Times „EveryDayCook" zdradza sekret idealnie kremowej i delikatnej jajecznicy. Jeśli chcesz osiągnąć perfekcję w przygotowaniu tego prostego dania, oto przepis na jajecznicę z majonezem. 

Jajecznica z nietypowym dodatkiem

Składniki:

  • 3 jajka
  • masło do smażenia
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka wody
  • sól, pieprz
  • ulubione dodatki: cebula, boczek, pieczarki itp.

Sposób wykonania:

  1. Na patelni rozgrzej odrobinę masła do smażenia. Chyba że robisz jajka na boczku - wówczas chwilę podsmażaj, by się wytopił. Następnie podsmaż inne składniki, które dodajesz do jajecznicy.
  2. Kiedy wybrane dodatki się podsmażą, dodaj jajka, łyżkę majonezu oraz łyżkę wody.
  3. Całość mieszaj szpatułką na wolnym ogniu, aż jajka się zetną, a jajecznica uzyska kremową konsystencję. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.