-
Haps
-
Jak przygotować
- Tego jeszcze nie było. Sekretny składnik odmieni jajecznicę, a wystarczy zaledwie łyżka. To trik szefów kuchni
Tego jeszcze nie było. Sekretny składnik odmieni jajecznicę, a wystarczy zaledwie łyżka. To trik szefów kuchni
Trudno wyobrazić sobie śniadaniowe menu bez jajecznicy. Oczywiście każdy z nas ma na nią swój ulubiony i sprawdzony sposób, ale czy nie chcielibyście spróbować najlepszej jajecznicy, takiej, którą robią najlepsi szefowie kuchni? Żeby uzyskać wymarzony smak i konsystencję z pomocą przyjdzie jeden składnik, który jest w każdej lodówce.
Więcej przepisów na dania z jajek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jajecznica z nietypowym dodatkiem, jakim jest majonez, jest pulchniejsza i dużo smaczniejsza, mimo tego, że majonez jest w niej ledwo wyczuwalny. Robią tak uznani szefowie kuchni, w tym Alton Brown, który znany jest w całych stanach m.in. z udziału w programach na kanale Food Network. W swojej książce okrzykniętej bestsellerem przez magazyn New York Times „EveryDayCook" zdradza sekret idealnie kremowej i delikatnej jajecznicy. Jeśli chcesz osiągnąć perfekcję w przygotowaniu tego prostego dania, oto przepis na jajecznicę z majonezem.
Jajecznica z nietypowym dodatkiem
Składniki:
- 3 jajka
- masło do smażenia
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka wody
- sól, pieprz
- ulubione dodatki: cebula, boczek, pieczarki itp.
Sposób wykonania:
- Na patelni rozgrzej odrobinę masła do smażenia. Chyba że robisz jajka na boczku - wówczas chwilę podsmażaj, by się wytopił. Następnie podsmaż inne składniki, które dodajesz do jajecznicy.
- Kiedy wybrane dodatki się podsmażą, dodaj jajka, łyżkę majonezu oraz łyżkę wody.
- Całość mieszaj szpatułką na wolnym ogniu, aż jajka się zetną, a jajecznica uzyska kremową konsystencję. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem.