Więcej przepisów na soczyste kotlety znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kotlety po lwowsku to przepyszne i delikatne kotlety z mielonego drobiu z masłem i żółtym serem. Ich przygotowanie nie jest trudne, a smakują tak wspaniale, że spokojnie możesz dopisać je do listy swoich popisowych dań. Jeśli więc szykuje ci się rodzinna uroczystość lub po prostu chcesz zaskoczyć swoich bliskim kotletem w wersji wow, postaw na przepis na kotlety po lwowsku.
Przysmak dawnej Galicji, czyli kotlety po lwowsku
Składniki:
- ok. 600 g mielonego mięsa z piersi kurczaka
- 40 g żółtego sera startego na tarce
- 1 bułka namoczona w mleku lub bulionie
- 1 cebula szalotka
- solidna łyżka masła
- 2 żółtka z większych jajek
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- masło do smażenia
- bułka tarta
Sposób wykonania:
- Zmielone mięso z kurczaka przełóż do miski. Następnie dodaj żółtka, starty ser, posiekaną drobno szalotkę, bułkę odciśniętą z płynu, dużo łyżkę masła oraz przyprawy. Całość wymieszaj tak jak na kotlety mielone.
- Zwilżonymi dłońmi odrywaj kawałki masy mięsnej i formuj z nich owalne, ale podłużne kotlety. Każdego kotleta z obu stron dokładnie obtocz w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej sporą ilość masła klarowanego (żeby kotlety były niemal w połowie zanurzone w tłuszczu). Smaż kotlety na umiarkowanej mocy palnika, aż z obu stron będą złote i apetyczne.
Tak przygotowane kotlety po lwowsku pasują idealnie zarówno do ziemniaków, frytek lub ryżu. Jeśli znudziły ci się tradycyjne mielone, kotlety po lwowsku będą bardzo smaczną odmianą.