Soczysty i delikatny kotlet po lwowsku. Niezbędnym składnikiem jest masło, ale nie tylko

Kotlet po lwowsku był prawdziwym przysmakiem w Galicji i do dziś jest serwowany w restauracjach i na przyjęciach. Na pierwszy rzut oka może przypominać kotleta de volaille, jednak odróżniają go dwie podstawowe rzeczy - rodzaj mięsa i dodatki. W kotlecie po lwowsku oprócz masła znajdziemy też coś, co uwielbiają wszyscy Polacy - ciagnący się ser.

Więcej przepisów na soczyste kotlety znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kotlety po lwowsku to przepyszne i delikatne kotlety z mielonego drobiu z masłem i żółtym serem. Ich przygotowanie nie jest trudne, a smakują tak wspaniale, że spokojnie możesz dopisać je do listy swoich popisowych dań. Jeśli więc szykuje ci się rodzinna uroczystość lub po prostu chcesz zaskoczyć swoich bliskim kotletem w wersji wow, postaw na przepis na kotlety po lwowsku. 

Przysmak dawnej Galicji, czyli kotlety po lwowsku

Składniki:

  • ok. 600 g mielonego mięsa z piersi kurczaka
  • 40 g żółtego sera startego na tarce
  • 1 bułka namoczona w mleku lub bulionie
  • 1 cebula szalotka
  • solidna łyżka masła
  • 2 żółtka z większych jajek
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • masło do smażenia
  • bułka tarta

Sposób wykonania:

  1. Zmielone mięso z kurczaka przełóż do miski. Następnie dodaj żółtka, starty ser, posiekaną drobno szalotkę, bułkę odciśniętą z płynu, dużo łyżkę masła oraz przyprawy. Całość wymieszaj tak jak na kotlety mielone. 
  2. Zwilżonymi dłońmi odrywaj kawałki masy mięsnej i formuj z nich owalne, ale podłużne kotlety. Każdego kotleta z obu stron dokładnie obtocz w bułce tartej. 
  3. Na patelni rozgrzej sporą ilość masła klarowanego (żeby kotlety były niemal w połowie zanurzone w tłuszczu). Smaż kotlety na umiarkowanej mocy palnika, aż z obu stron będą złote i apetyczne. 

Tak przygotowane kotlety po lwowsku pasują idealnie zarówno do ziemniaków, frytek lub ryżu. Jeśli znudziły ci się tradycyjne mielone, kotlety po lwowsku będą bardzo smaczną odmianą.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.