Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kotlety mielone to synonim domowych obiadów i tradycyjnej, polskiej kuchni. Najważniejszym elementem jest dobrej jakości, świeże mięso, jednak obróbka termiczna to równie istotna rzecz. Warto zatem zastąpić smażenie na oleju i przygotować znacznie lżejszą wersję z piekarnika.
Zapomnij o smażeniu, mielone z piekarnika to prawdziwy hit
Wśród domowych obiadów króluje tradycja, prostota i sprawdzone patenty, warto zatem odczarować recepturę na klasyczne kotlety mielone i przygotować je w znacznie ciekawszej i smaczniejszej wersji. Babcine przepisy jasno mówią, że mięso powinno być dokładnie usmażona w tłuszczu, wówczas wnętrze kotletów jest soczyste, a skórka delikatnie chrupiąca. Patent na mielone z piekarnika może być o niebo lepszy i przy okazji nieco zdrowszy, szczególnie gdy połączymy dobre jakościowo mięso z warzywami i świeżymi ziołami!
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]
Przepis na kotlety mielone z piekarnika
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego np. szynki wieprzowej,
- duża marchewka,
- jajko,
- bułka czerstwa,
- szklanka mleka,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka musztardy,
- 2 łyżki posiekanej natki,
- 2 dymki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 200 stopni.
- Następnie przygotowujemy mięso - zmieloną szynkę lub łopatkę przekładamy do dużej miski, dodajemy startą marchew, jajko, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, pietruszkę i podsmażone cebule dymki. Całość dokładnie mieszamy aż powstanie ładna, jednolita masa. Doprawiamy.
- Z tak przygotowanego mięsa formujemy kotlety i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Kotlety mielone zapiekamy w 200 stopniach przez około 15 minut.
- Ciekawym wariantem jest przygotowanie za jednym zamachem całego dania - wówczas na blaszkę dodajemy także pokrojone ziemniaki i np. marchew. Warzywa skrapiamy oliwą i przyprawiamy według uznania.