Kotlety mielone z piekarnika - wystarczy połączyć mięso z warzywami, uformować kształt i zapiec

Zapomnij o smażeniu kotletów na głębokim tłuszczu, znamy zdrowszą i o wiele lżejszą alternatywę! Mowa tu o pieczonych mielonych prosto z piekarnika - wystarczy zmielić mięso, połączyć z warzywami i dodatkami, uformować kształt i zapiec w naczyniu żaroodpornym. Oryginalny smak i ekspresowe przygotowanie są gwarantowane.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kotlety mielone to synonim domowych obiadów i tradycyjnej, polskiej kuchni. Najważniejszym elementem jest dobrej jakości, świeże mięso, jednak obróbka termiczna to równie istotna rzecz. Warto zatem zastąpić smażenie na oleju i przygotować znacznie lżejszą wersję z piekarnika. 

Zapomnij o smażeniu, mielone z piekarnika to prawdziwy hit

Wśród domowych obiadów króluje tradycja, prostota i sprawdzone patenty, warto zatem odczarować recepturę na klasyczne kotlety mielone i przygotować je w znacznie ciekawszej i smaczniejszej wersji. Babcine przepisy jasno mówią, że mięso powinno być dokładnie usmażona w tłuszczu, wówczas wnętrze kotletów jest soczyste, a skórka delikatnie chrupiąca. Patent na mielone z piekarnika może być o niebo lepszy i przy okazji nieco zdrowszy, szczególnie gdy połączymy dobre jakościowo mięso z warzywami i świeżymi ziołami!

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Przepis na kotlety mielone z piekarnika

Składniki: 

  • 500 g mięsa mielonego np. szynki wieprzowej,
  • duża marchewka,
  • jajko,
  • bułka czerstwa, 
  • szklanka mleka,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżki posiekanej natki,
  • 2 dymki,
  • sól,
  • pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 200 stopni. 
  2. Następnie przygotowujemy mięso - zmieloną szynkę lub łopatkę przekładamy do dużej miski, dodajemy startą marchew, jajko, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, pietruszkę i podsmażone cebule dymki. Całość dokładnie mieszamy aż powstanie ładna, jednolita masa. Doprawiamy. 
  3. Z tak przygotowanego mięsa formujemy kotlety i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4. Kotlety mielone zapiekamy w 200 stopniach przez około 15 minut. 
  5. Ciekawym wariantem jest przygotowanie za jednym zamachem całego dania - wówczas na blaszkę dodajemy także pokrojone ziemniaki i np. marchew. Warzywa skrapiamy oliwą i przyprawiamy według uznania.
Więcej o: