Posiekaj, dorzuć i uturlaj. Kotlety mielone z czerwonym dodatkiem mogą rządzić światem

Kotlety mielone to: A) Klasyka polskiej kuchni, B) Najsmaczniejsza rzecz z mięsa mielonego, C) Pomysł na obiad, który zadowoli nawet teściową, D) Karminadle bez śledzia. Nie musisz dzwonić do przyjaciela, by na wszystkie warianty odpowiedzieć "tak". Jednak jeśli chcesz, żeby twoje kotlety mielone nabrały charakteru i wyjątkowego aromatu, nie bój się i dodaj do nich odrobinę ostrej papryczki. Mówię wam - te mielone to milion dolarów na talerzu.
Zobacz wideo

Niby mielone to takie zwykłe danie. Nigdy się z tym nie zgodzę. Mielone to potencjał, to smak, to różnorodność! Dziś pokażę z ochotą, jak z pomocą zwykłych składników, sprawić, że mielone będą niezwykłe. Mielone z papryczką chilli? Otóż tak, ale nie tylko. Oprócz tego przyda się jeszcze pietruszka i czosnek.

Mielone z charakterem - przepis

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa (ja zazwyczaj używam łopatki wieprzowej)
  • kajzerka namoczona w mleku
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka pietruszki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, szczypta majeranku
  • olej do smażenia
  • bułka tarta

Sposób wykonania:

  1. Papryczkę chilli przekrój na pół i usuń nasionka (chyba że lubisz "na ostro"). Następnie bardzo drobno posiekaj, podobnie jak cebulę, czosnek oraz pietruszkę. 
  2. Mięso mielone włóż do miski, następnie dołóż posiekane warzywa, dodaj namoczoną i odciśniętą kajzerkę (możesz moczyć ją w mleku lub bulionie). Wbij jajko, dodaj przyprawy do smaku i całość wymieszaj. 
  3. Zwilż dłonie i "uturlaj" masę mięsną w kształt kotletów. Następnie obtocz je w bułce tartej. 
  4. Na patelni porządnie rozgrzej olej roślinny. Kotlety smaż na średniej mocy palnika, aż z obu stron staną się chrupiące. Podawaj z ulubionymi składnikami.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.