Mielone - przepis na tradycyjny obiad w oryginalnym wydaniu. Do mięsa dodaj zieleninę lub warzywa

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni, którą ciężko zastąpić. Mięsny rarytas jest uwielbiany przez Polaków, szczególnie w tradycyjnym wydaniu. Warto jednak nieco urozmaicić domowe menu i dodać do mięsa świeżych ziół lub warzyw. Dzięki temu kotlety będą soczyste, smaczne i odrobinę zdrowsze.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe obiady to przede wszystkim rosół, pomidorowa, kotlety, surówki, ziemniaki i pierogi. Wśród mięsnych rarytasów nie sposób pominąć miłosnych, które są flagowym daniem naszej tradycyjnej kuchni. Kluczowe w przygotowaniu jest oczywiście mięso, jednak jak się okazuje, dodatki także wiele wnoszą i decydują o perfekcyjnym smaku. 

Karminadle - śląskie kotlety mieloneTradycyjny obiad w nowej odsłonie. W tych mielonych bogaty jest środek

Kotlety mielone - domowy rarytas w nowej wersji 

Do mięsa mielonego najwyższej jakości możemy dodać wiele smacznych produktów. Jako pierwsze warto wyróżnić warzywa takie jak kalafior, marchew, por, natkę, pietruszkę czy cukinię. Na listę produktów można dodać także sery, grzyby czy nawet odrobinę jabłka. Ta mała zmiana gwarantuje smaczny efekt - mięso nie wyschnie, będzie za to soczyste oraz pełne smaków i aromatów. 

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Przepis na kotlety mielone z warzywnym dodatkiem

Składniki: 

  • 600 g mielonego mięsa np. z indyka lub miks z szynki wieprzowej i wołowiny,
  • jajko,
  • 2 cebule,
  • 4 nieduże marchewki,
  • pęczek zieleniny - natka lub koperek,
  • 2 czerstwe bułki,
  • szklanka mleka,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • woda,
  • bułka tarta do obtaczania.

Bułki moczymy w mleku. 

  1. Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na odrobinie oleju. 
  2. Mięso mielimy lub jeśli korzystamy z gotowego produktu, przekładamy do dużej miski. Dolewamy odrobinę wody i wyrabiamy przez kilka minut. Dodajemy podsmażoną cebulę.
  3. Do masy mięsnej dodajemy następnie jajko, bułkę, przyprawy, posiekaną drobno zieleninę i startą na dużych oczkach marchew. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy dłonią i ponownie wyrabiamy. 
  4. Kotlety formujemy zwilżonymi dłońmi. Panierujemy w bułce i smażymy z obu stron na złoty kolor.  
  5. Tak przygotowane kotlety mielone podajemy z ulubionymi dodatkami - śmietnie smakują z ziemniakami i domową surówką. 

Kotlety mielone babci Hani bez smażenia. Bardzo soczyste w środku dzięki dwóm dodatkom. Podawane z sosemKotlety mielone bez smażenia. Bardzo soczyste w środku dzięki dwóm dodatkom

Więcej o: