Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]
Kotlety mielone bez smażenia mają w sobie pewien sekret. Do mięsa dodany jest ryż i kapusta pekińska, dzięki czemu często nazywamy je gołąbkami bez zawijania. Jak je przyrządzić? Przepis babci Hani jest dosyć prosty.
Kotlety mielone zapiekane w sosie
Aby przygotować alternatywną wersję klasycznych mielonych niezbędne będzie naczynie żaroodporne. Nasze danie będzie zapiekane w sosie, dzięki czemu mięso stanie się miękkie. Dodatkową zaletą tej potrawy jest jej soczystość, aby ją uzyskać, wykorzystamy kapustę pekińską oraz nieco ryżu.
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego lub wieprzowowołowego,
- 100 g ryżu,
- połowa średniej kapusty pekińskiej,
- 3 ząbki czosnku,
- cebula,
- 2 jajka,
- sól,
- czarny pieprz świeżo mielony.
Sos:
- pietruszka,
- marchewka,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- szklanka wody,
- sól,
- pieprz.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Kotlety mielone bez smażenia. Sposób przygotowania
- Mięso mielimy w maszynce i przekładamy do dużej miski.
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, warto, aby był al dente.
- Kapustę szatkujemy na drobne kawałki, sparzamy wrzątkiem. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie odciskamy z niej wodę i przekładamy do mięsa.
- Ugotowany ryż odcedzamy i wrzucamy do kapusty z mięsem.
- Wbijamy jajka i wyciskamy czosnek oraz dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę.
- Przyprawiamy do smaku.
- Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i formujemy kuleczki.
- Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą oleju. Okładamy kotlety obok siebie.
- Przyrządzamy sos.
- Na patelni podsmażamy cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy posiekaną w plasterki marchew i pietruszkę. Smażymy przez około pięć minut. Wlewamy wodę oraz passatę pomidorową. Wyciskamy czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem. Sos gotujemy przez kolejne pięć minut.
- Za pomocą chochelki polewamy kotlety mielone przygotowanym sosem.
- Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190 st. Celsjusza i pieczemy przez około 20 minut. Można pod koniec położyć na wierzchu kilka plastrów żółtego sera.