Kotlety mielone babci Hani bez smażenia. Bardzo soczyste w środku dzięki dwóm dodatkom. Podawane z sosem

Kotlety mielone bez smażenia to alternatywna i ciekawa wersja klasycznego dania. Ich smak różni się od tradycyjnej potrawy. Wszystko za sprawą dodatków i formy ich przygotowania. Babcia Hania ma swoje metody na niejadków. Jak zrobić ten wyśmienity obiad? Przepis znajdziecie poniżej.
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Kotlety mielone bez smażenia mają w sobie pewien sekret. Do mięsa dodany jest ryż i kapusta pekińska, dzięki czemu często nazywamy je gołąbkami bez zawijania. Jak je przyrządzić? Przepis babci Hani jest dosyć prosty.

Kotlety mielone zapiekane w sosie

Aby przygotować alternatywną wersję klasycznych mielonych niezbędne będzie naczynie żaroodporne. Nasze danie będzie zapiekane w sosie, dzięki czemu mięso stanie się miękkie. Dodatkową zaletą tej potrawy jest jej soczystość, aby ją uzyskać, wykorzystamy kapustę pekińską oraz nieco ryżu.

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego lub wieprzowowołowego,
  • 100 g ryżu,
  • połowa średniej kapusty pekińskiej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • czarny pieprz świeżo mielony.

Sos:

  • pietruszka,
  • marchewka,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • szklanka wody,
  • sól,
  • pieprz.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Kotlety mielone bez smażenia. Sposób przygotowania

  1. Mięso mielimy w maszynce i przekładamy do dużej miski.
  2. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, warto, aby był al dente. 
  3. Kapustę szatkujemy na drobne kawałki, sparzamy wrzątkiem. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie odciskamy z niej wodę i przekładamy do mięsa.
  4. Ugotowany ryż odcedzamy i wrzucamy do kapusty z mięsem.
  5. Wbijamy jajka i wyciskamy czosnek oraz dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę.
  6. Przyprawiamy do smaku.
  7. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i formujemy kuleczki.
  8. Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą oleju. Okładamy kotlety obok siebie.
  9. Przyrządzamy sos.
  10. Na patelni podsmażamy cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy posiekaną w plasterki marchew i pietruszkę. Smażymy przez około pięć minut. Wlewamy wodę oraz passatę pomidorową. Wyciskamy czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem. Sos gotujemy przez kolejne pięć minut.
  11. Za pomocą chochelki polewamy kotlety mielone przygotowanym sosem. 
  12. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190 st. Celsjusza i pieczemy przez około 20 minut. Można pod koniec położyć na wierzchu kilka plastrów żółtego sera.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.