Myślisz już o świętach? Pierniczki możesz przygotować nawet dziś, a my podpowiemy, co zrobić, żeby nie obsychały

Jeśli szukasz pomysłów na smakołyki, które można przygotować na długo przed świętami, na pewno przychodzi ci na myśl piernik staropolski, marynowane śledzie i pierniczki. Niestety, czasami pierniczki w miarę upływu czasu twardnieją i w święta są już zwyczajnie nieapetyczne. Jak uniknąć pierniczkowej katastrofy i w Wigilię zajadać się wciąż miękkimi ciasteczkami? Poznaj trzy niezawodne sposoby.

Więcej porad przydatnych przed świętami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Umówmy się - wszyscy kochamy pierniczki. Nie tylko za ich smak, ale także za przepiękny zapach, który natychmiast wprowadza do domu świąteczną atmosferę. Pyszne pierniczki możesz przygotować na długo przed świętami bez obaw, że staną się suche i stracą swój smak. Oto wskazówki, dzięki którym twoje pierniczki będą idealne aż do świąt.

Po pierwsze - odpowiedni sposób przechowywania

Upieczone pierniczki dość szybko stają się suche i jeśli chcesz je powiesić na choince, to nie powinien być dla ciebie problem. Jeśli jednak chcesz je zjeść, już następnego dnia mogą stracić swoją wilgotność. Co zatem zrobić w takiej sytuacji? Oczywiście należy je włożyć w miejsce, gdzie jest odcięty dopływ tlenu. Świetnie sprawdzą się ozdobne słoiki, czy też blaszane pudełka. 

Po drugie - skibka lub kromka

Do słoika lub pudełka z pierniczkami możesz włożyć kawałek świeżego chleba. Wówczas pierniczki "wezmą" od niego wilgoć i same przez to nie będą wysychać. Jeśli jednak chcesz zastosować ten patent, pamiętaj, żeby codziennie wymieniać kawałki pieczywa.

Po trzecie - południowy lub polski owoc

Innym sposobem na przywrócenie pierniczkom miękkości, jest włożenie do nich kawałka jabłka lub pomarańczy. Wówczas ciasteczka nabiorą odrobinę nowego aromatu i będą apetyczne nawet przez kilka miesięcy. Należy jednak pamiętać, by często wymieniać kawałki owoców, w przeciwnym razie spleśnieją, a pleśń przejdzie na ciasteczka.

Więcej o: