Tańsza wersja schabowego. Wystarczy użyć tych przypraw, a kotlety wyjdą fenomenalnie smaczne

Podajemy bardzo prosty przepis na kotlety kalafiorowe. Jak je zrobić? To nic trudnego! Wystarczy ugotować kalafiora i dodać do niego ulubione przyprawy. Taka potrawa będzie rozwiązaniem na pyszny i niedrogi obiad.

Jeśli szukasz pomysłu na smaczny i lekki obiad, warto sięgnąć po przepis na kotlety kalafiorowe. Takie danie będzie wyjątkowo smaczne, jeżeli dodacie do niego odpowiednią ilość przypraw, które podkreślą jego smak. Kotlety z kalafiora są dość uniwersalne - można je łączyć z różnego rodzaju surówkami i sosami.

Zobacz wideo

Przepis na kotlety z kalafiora. Warzywne danie pełne smaku

Do kotletów kalafiorowych można dodawać różne przyprawy. W poniższym przepisie użyliśmy bazylii, tymianku i słodkiej papryki, ale sprawdzą się też kmin, kurkuma i gałka muszkatołowa. Wykonanie kotletów to naprawdę prosta sprawa. Wystarczy połączyć kalafiora z mąką, przyprawami, następnie obtoczyć w panierce i usmażyć.

Składniki:

  • kalafior świeży lub mrożony,
  • kilka łyżek mąki pszennej,
  • suszona bazylia,
  • tymianek,
  • słodka papryka w proszku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • woda,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Przepis na szybki obiad. Kurczak w sosie śmietanowo-paprykowym i surówka z rukoliPrzepis na szybki obiad. Kurczak w sosie śmietanowo-paprykowym

Kotlety kalafiorowe można podawać z różnymi dodatkami

Kotlety z kalafiora świetnie smakują z surówkami i dipami serowymi. Najlepiej serwować je posypane posiekaną natką pietruszki albo ze śmietaną i szczypiorkiem.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj kalafiora i przepuść go przez praskę do ziemniaków. Dopraw masę solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie całość.
  2. Z powstałej masy formuj kotlety.
  3. Przygotuj produkty na panierkę w oddzielnych naczyniach. Mąkę wymieszaj z wodą, tymiankiem, bazylią i słodką papryką. Obtaczaj kotlety dwukrotnie w mące i bułce tartej.
  4. Smaż kotlety na dobrze rozgrzanym oleju aż będą miały złoty kolor.
  5. Podawaj kotlety bezpośrednio po ich usmażeniu.

Smacznego!

SzarlotkaWygląda jak klasyczna szarlotka, lecz odróżnia ją jeden szczegół. To ciasto

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: