Tańsza wersja schabowego. Wystarczy użyć tych przypraw, a kotlety wyjdą fenomenalnie smaczne

Podajemy bardzo prosty przepis na kotlety kalafiorowe. Jak je zrobić? To nic trudnego! Wystarczy ugotować kalafiora i dodać do niego ulubione przyprawy. Taka potrawa będzie rozwiązaniem na pyszny i niedrogi obiad.

Jeśli szukasz pomysłu na smaczny i lekki obiad, warto sięgnąć po przepis na kotlety kalafiorowe. Takie danie będzie wyjątkowo smaczne, jeżeli dodacie do niego odpowiednią ilość przypraw, które podkreślą jego smak. Kotlety z kalafiora są dość uniwersalne - można je łączyć z różnego rodzaju surówkami i sosami.

Zobacz wideo

Przepis na kotlety z kalafiora. Warzywne danie pełne smaku

Do kotletów kalafiorowych można dodawać różne przyprawy. W poniższym przepisie użyliśmy bazylii, tymianku i słodkiej papryki, ale sprawdzą się też kmin, kurkuma i gałka muszkatołowa. Wykonanie kotletów to naprawdę prosta sprawa. Wystarczy połączyć kalafiora z mąką, przyprawami, następnie obtoczyć w panierce i usmażyć.

Składniki:

  • kalafior świeży lub mrożony,
  • kilka łyżek mąki pszennej,
  • suszona bazylia,
  • tymianek,
  • słodka papryka w proszku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • woda,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Kotlety kalafiorowe można podawać z różnymi dodatkami

Kotlety z kalafiora świetnie smakują z surówkami i dipami serowymi. Najlepiej serwować je posypane posiekaną natką pietruszki albo ze śmietaną i szczypiorkiem.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj kalafiora i przepuść go przez praskę do ziemniaków. Dopraw masę solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie całość.
  2. Z powstałej masy formuj kotlety.
  3. Przygotuj produkty na panierkę w oddzielnych naczyniach. Mąkę wymieszaj z wodą, tymiankiem, bazylią i słodką papryką. Obtaczaj kotlety dwukrotnie w mące i bułce tartej.
  4. Smaż kotlety na dobrze rozgrzanym oleju aż będą miały złoty kolor.
  5. Podawaj kotlety bezpośrednio po ich usmażeniu.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.