Omlet - śniadaniowy placek w wersji biszkoptowej. Prawdziwa uczta zmysłów w słodkiej wersji

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia - warto zatem postarać się, by był nie tylko szybki w przygotowaniu, zdrowy i pełnowartościowy. Przepis na omlet biszkoptowy to prawdziwy rarytas, który podany na słodko podbije kubki smakowe nawet najbardziej wymagających.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Omlet biszkoptowy to przysmak, któremu nie sposób się oprzeć. Jest delikatny, puszysty i idealnie wyrośnięty. Wszystko dzięki odpowiedniemu przygotowaniu i skromnej liście produktów - zapomnij o proszku do pieczenia czy innych zbędnych dodatkach. 

Omlet, czyli królewskie śniadanie z prostych składników

Jajka to produkt, który króluje w śniadaniowym menu w wielu postaciach takich jak sadzone, jajecznica, benedyktyńskie, tureckie i oczywiście omlet. To właśnie puszysty placek przygotowany w wersji biszkoptowej uchodzi za jedną z najsmaczniejszych pozycji. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem, a efekt rozpieści kubki smakowe nawet najbardziej wymagających. Sekretem jest piana z białek i smażenie na maśle. Później wystarczy podać omlet z ulubionymi dodatkami - da świetne połączenie ze świeżymi owocami, bitą śmietaną, domowymi przetworami, mascarpone czy bitą śmietaną. 

Omlet biszkoptowy to niemalże niebo na talerzu - jajeczny placek jest lekki, puszysty, idealnie wyrośnięty i wprost rozpływa się w ustach. W składzie na próżno szukać proszku do pieczenia czy innych zbędnych dodatków - kluczem są ubite białka, delikatne mieszanie składników i symboliczny dodatek mąki. 

Zobacz wideo Omlet cesarski. Przepis na śniadanie, obiad i deser

Przepis na omlet biszkoptowy na słodko 

Składniki na jedną porcję: 

  • 3 jajka,
  • łyżka cukru,
  • 2 łyżki mąki,
  • łyżeczka masła do smażenia, 
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek - z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i ponownie ubijamy, aż kryształki całkowicie się rozpuszczą. 
  2. Do ubitej piany z białek dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy lub krótko ubijamy.
  3. Na samym końcu dosypujemy stopniowo mąkę, tak by całkowicie połączyła się z pianą jajeczną. 
  4. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, gdy naczynie dobrze się rozgrzeje, przelewamy na nie nasze ciasto. Całość delikatnie równamy łyżką i pieczemy pod przykryciem. 
  5. Smażymy na małym ogniu przez około pięć minut. Omlet przewracamy na drugą stronę lub składamy na pół, podpiekamy i podajemy. 
  6. Omlet biszkoptowy świetnie sprawdzi się z bitą śmietaną, owocami, konfiturą, dżemami czy dodatkiem miodu. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.