Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Omlet biszkoptowy to przysmak, któremu nie sposób się oprzeć. Jest delikatny, puszysty i idealnie wyrośnięty. Wszystko dzięki odpowiedniemu przygotowaniu i skromnej liście produktów - zapomnij o proszku do pieczenia czy innych zbędnych dodatkach.
Jajka to produkt, który króluje w śniadaniowym menu w wielu postaciach takich jak sadzone, jajecznica, benedyktyńskie, tureckie i oczywiście omlet. To właśnie puszysty placek przygotowany w wersji biszkoptowej uchodzi za jedną z najsmaczniejszych pozycji. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem, a efekt rozpieści kubki smakowe nawet najbardziej wymagających. Sekretem jest piana z białek i smażenie na maśle. Później wystarczy podać omlet z ulubionymi dodatkami - da świetne połączenie ze świeżymi owocami, bitą śmietaną, domowymi przetworami, mascarpone czy bitą śmietaną.
Omlet biszkoptowy to niemalże niebo na talerzu - jajeczny placek jest lekki, puszysty, idealnie wyrośnięty i wprost rozpływa się w ustach. W składzie na próżno szukać proszku do pieczenia czy innych zbędnych dodatków - kluczem są ubite białka, delikatne mieszanie składników i symboliczny dodatek mąki.
Składniki na jedną porcję:
Sposób przygotowania: