Jak zrobić omlet, żeby był puszysty? Poznaj bardzo prosty trik - będziesz się zastanawiać, czy to omlet, czy chmurka

Omlet to pomysł na śniadanie, które dodaje energii na długie godziny. Przepis jest banalny, ale jeśli nie chcesz usmażyć zwykłego jajecznego naleśnika, tylko delikatny i puszysty omlet, musisz znać pewien trik. To nie żadna magia - chodzi o ubicie białek.

Więcej przepisów na dania z jajek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Omlet to dla niektórych po prostu niewymieszana jajecznica. Otóż nie - omlet ma potencjał i nie należy go traktować po macoszemu. Przepis nie jest trudny. Dziś mamy dla was sprawdzoną recepturę na puszysty omlet, czyli śniadaniową bazę.

Omlet - przepis na śniadanie z jajem

Składniki:

  • 2 większe jajka
  • 2 łyżki mleka 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • odrobina soli
  • olej do smażenia
  •  ulubione dodatki

Sposób wykonania:

  1. Na początku oddziel żółtka od białek. Żółtka włóż do miski, a białka ubij na sztywną pianę.
  2. Do miski z żółtkami dodaj mleko, przesianą mąkę oraz dowolne przyprawy. Za pomocą miksera lub trzepaczki połącz całość.
  3. Do masy z żółtek, mleka i maki dodawaj stopniowo ubitą pianę i za pomocą łopatki delikatnie mieszaj.
  4. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej odrobinę oleju. Następnie wlej na nią masę z jajek i na niewielkim ogniu smaż, aż omlet się zetnie. Po ok. 5 minutach możesz przewrócić omlet na drugą stronę.
Więcej o:
Copyright © Agora SA