• Link został skopiowany

Sianie rzodkiewki: jak i kiedy sadzimy rzodkiew? Zasady uprawy i właściwości zdrowotne

Uprawa rzodkiewki nie jest wielkim wyzwaniem, jeśli trzymamy się ściśle określonych reguł. Sprawdź, kiedy sadzimy rzodkiew i jak powinniśmy dbać o rosnące warzywo. Jak zasadzić rzodkiew, aby zebrać obfite plony? Jakie są właściwości zdrowotne rzodkiewki? Sprawdzamy.
Sianie rzodkiewki to świetny pomysł na początek przygody z uprawianiem warzyw
Zdjęcie ilustracyjne/Pixabay.com

Poznajcie właściwości zdrowotne rzodkiewki oraz przygotujcie się do pierwszego siewu, uprawy i pielęgnacji tego popularnego warzywa.

Zobacz wideo Pszczelarz, któremu ktoś wytruł 2,5 miliona pszczół. 'Za zło trzeba odpłacać dobrem w zdwojonej sile' #ZWYKLINIEZWYKLI

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sianie rzodkiewki - jak i kiedy zasadzić rzodkiew?

Najbardziej sprzyjającą porą na wysiew rzodkiewki jest okres, w którym nie jest ona narażona na nadmierną ekspozycję słoneczną, a więc marzec, kwiecień, maj oraz sierpień i połowa września. Wysiana rzodkiewka wschodzi po około 4-6 dniach, a zbiorów można dokonać nawet w ciągu 3-5 tygodni.

Wczesną wiosną roślinie grozić może wychłodzenie, dlatego warto przykryć ją agrowłókniną lub wysiać w tunelu. Jeśli zależy nam na wysianiu rzodkiewki zimą, możemy uczynić to we wspomnianym tunelu foliowym lub szklarni. Takim sadzonkom należy zapewnić sprzyjająca temperaturę od 5 do 15 stopni Celsjusza.

Właściwości zdrowotne rzodkiewki

Rzodkiewki oprócz walorów smakowych posiadają również sprzyjające organizmowi człowieka witaminy i minerały. Warzywo jest bogate w  błonnik, kwas foliowy, witaminę B6, witaminę A, żelazo, potas, magnez oraz wapń. Spożywanie rzodkiewki sprzyja łagodzeniu dolegliwości trawiennych, ponieważ pobudza ona łaknienie, trawienie oraz wspomaga pracę wątroby.

Warzywo działa również wykrztuśnie, dlatego sprawdzi się w walce z uciążliwym kaszlem. Z kolei związki siarki zawarte w rzodkiewce zapobiegają wypadaniu włosów oraz łamaniu paznokci. Ekstrakt z rzodkiewki wykazuje natomiast hamujący wpływ na wzrost bakterii oraz grzybów. Z niektórych badań wynika także, że warzywo to wykazuje właściwości obniżające glikemię.

Zobacz też: Czy jedzenie rzodkiewki jest zdrowe? Nieznane właściwości popularnego warzywa mogą zaskoczyć

Więcej o: