Poznajcie właściwości zdrowotne rzodkiewki oraz przygotujcie się do pierwszego siewu, uprawy i pielęgnacji tego popularnego warzywa.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Najbardziej sprzyjającą porą na wysiew rzodkiewki jest okres, w którym nie jest ona narażona na nadmierną ekspozycję słoneczną, a więc marzec, kwiecień, maj oraz sierpień i połowa września. Wysiana rzodkiewka wschodzi po około 4-6 dniach, a zbiorów można dokonać nawet w ciągu 3-5 tygodni.
Wczesną wiosną roślinie grozić może wychłodzenie, dlatego warto przykryć ją agrowłókniną lub wysiać w tunelu. Jeśli zależy nam na wysianiu rzodkiewki zimą, możemy uczynić to we wspomnianym tunelu foliowym lub szklarni. Takim sadzonkom należy zapewnić sprzyjająca temperaturę od 5 do 15 stopni Celsjusza.
Rzodkiewki oprócz walorów smakowych posiadają również sprzyjające organizmowi człowieka witaminy i minerały. Warzywo jest bogate w błonnik, kwas foliowy, witaminę B6, witaminę A, żelazo, potas, magnez oraz wapń. Spożywanie rzodkiewki sprzyja łagodzeniu dolegliwości trawiennych, ponieważ pobudza ona łaknienie, trawienie oraz wspomaga pracę wątroby.
Warzywo działa również wykrztuśnie, dlatego sprawdzi się w walce z uciążliwym kaszlem. Z kolei związki siarki zawarte w rzodkiewce zapobiegają wypadaniu włosów oraz łamaniu paznokci. Ekstrakt z rzodkiewki wykazuje natomiast hamujący wpływ na wzrost bakterii oraz grzybów. Z niektórych badań wynika także, że warzywo to wykazuje właściwości obniżające glikemię.
Zobacz też: Czy jedzenie rzodkiewki jest zdrowe? Nieznane właściwości popularnego warzywa mogą zaskoczyć