Jeśli szukacie pomysłu na słodką przekąskę, chleb bananowy będzie idealnym rozwiązaniem. Jego wykonanie jest bardzo proste, a efekt może zaskakiwać. Smakuje jeszcze lepiej z takimi dodatkami jak gorzka lub biała czekolada, kandyzowany imbir czy orzechy włoskie. Oto jak go przygotować.
Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!
Chleb bananowy - przepis na słodką przekąskę
Do chleba bananowego należy dodać odrobinę gałki muszkatołowej i cynamonu. Te przyprawy świetnie komponują się z bananami i dzięki nim ciasto będzie aromatyczne.
Składniki:
- 3/4 kostki masła
- pół szklanki cukru,
- dwa jajka,
- dwie płaskie łyżeczki cukru waniliowego,
- cztery dojrzałe banany,
- półtorej szklanki mąki pszennej,
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka cynamonu,
- szczypta startej gałki muszkatołowej,
- szczypta soli,
- tabliczka ciemnej czekolady,
- garść orzechów włoskich.
Wykonanie chleba bananowego zajmuje około półtorej godziny
Gotowe ciasto można jeść bez niczego. Można serwować je z dodatkiem kremu czekoladowego, masła orzechowego, dżemu i z różnymi owocami.
Przygotowanie:
- Banany zmiksuj. Mąkę przesiej i wymieszaj z sodą oczyszczoną, solą, gałką muszkatołową i cynamonem.
- Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą, jasną masę. Dodawaj do masy jajka i ubijaj całość dalej przez kolejne dwie minuty.
- Wmieszaj w przygotowane ciasto rozgniecione banany, a następnie dodaj mąkę.
- Dodaj do ciasta pokruszoną gorzką czekoladę i posiekane orzechy włoskie.
- Przełóż ciasto do podłużnej formy i piecz chleb w 180 st. C przez około godzinę.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl