Chleb bananowy o rewelacyjnym smaku. Podajemy prosty przepis. Z tymi dodatkami wyjdzie jeszcze lepszy

Chleb bananowy to amerykańskie ciasto, które formą przypomina chleb. Można łączyć je z różnymi dodatkami - orzechami, kandyzowanymi owocami i czekoladą. Ten słodki wypiek jest bardzo smaczny i niezwykle prosty w wykonaniu.

Jeśli szukacie pomysłu na słodką przekąskę, chleb bananowy będzie idealnym rozwiązaniem. Jego wykonanie jest bardzo proste, a efekt może zaskakiwać. Smakuje jeszcze lepiej z takimi dodatkami jak gorzka lub biała czekolada, kandyzowany imbir czy orzechy włoskie. Oto jak go przygotować.

Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!

Chleb bananowy - przepis na słodką przekąskę

Do chleba bananowego należy dodać odrobinę gałki muszkatołowej i cynamonu. Te przyprawy świetnie komponują się z bananami i dzięki nim ciasto będzie aromatyczne.

Składniki:

  • 3/4 kostki masła
  • pół szklanki cukru,
  • dwa jajka,
  • dwie płaskie łyżeczki cukru waniliowego,
  • cztery dojrzałe banany,
  • półtorej szklanki mąki pszennej,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka cynamonu,
  • szczypta startej gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli,
  • tabliczka ciemnej czekolady,
  • garść orzechów włoskich.

Wykonanie chleba bananowego zajmuje około półtorej godziny

Gotowe ciasto można jeść bez niczego. Można serwować je z dodatkiem kremu czekoladowego, masła orzechowego, dżemu i z różnymi owocami.

Przygotowanie:

  1. Banany zmiksuj. Mąkę przesiej i wymieszaj z sodą oczyszczoną, solą, gałką muszkatołową i cynamonem. 
  2. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą, jasną masę. Dodawaj do masy jajka i ubijaj całość dalej przez kolejne dwie minuty.
  3. Wmieszaj w przygotowane ciasto rozgniecione banany, a następnie dodaj mąkę.
  4. Dodaj do ciasta pokruszoną gorzką czekoladę i posiekane orzechy włoskie.
  5. Przełóż ciasto do podłużnej formy i piecz chleb w 180 st. C przez około godzinę. 

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.