Jak zrobić bitą śmietanę do naleśników i ciasta? Trik z wiatraczkami maksymalnie skróci czas przygotowania

Bita śmietana to obowiązkowy dodatek do wielu deserów, ciast oraz naleśniki na słodko. Przepisu na bitą śmietanę nie ma - po prostu ubija się kremówkę tak długo, aż będzie sztywna. My jednak wiemy, jak zrobić to szybko, sprawnie i bez bólu rąk od długiego miksowania. Bita śmietana lubi zimno - warto to wykorzystać.

Więcej kuchennych trików znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli zabierasz się za deser lub ciasto, które w przepisie ma bitą śmietanę, pewnie zastanawiasz się, jak ją zrobić, i czy w ogóle da się ją zrobić bez długiego miksowania. Otóż da się, a my zdradzimy trik, dzięki  któremu bita śmietana będzie idealna i gotowa jeszcze szybciej.

Już wspominaliśmy, że bita śmietana lubi chłód i zanim wlejemy ją do miski z zamysłem ubicia na sztywno, trzeba ją porządnie schłodzić w lodówce. Jednak to nie jest jedyna gwarancja sukcesu, który może przyjść jeszcze szybciej. W jaki sposób? Przed przystąpieniem do pracy włóż wiatraczki miksera do zamrażalnika na 15 minut. Dodatkowe źródło chłodu sprawi, że śmietanka szybciej przekształci się w aksamitny krem. 

Inną ważną rzeczą są dodatki. Bardzo często w przepisach mamy różne dodatki do bitej kremówki, jakie jak cukier puder czy mascarpone. Żeby nie dokładać sobie pracy, śmietankę najpierw ubij samą, później wzbogacaj ją o kolejne składniki.

Kiedy bita śmietana jest gotowa? Kiedy wiatraczki miksera zastawiają wyraźne wzory na wierzchu. Zbyt długie miksowanie nie jest potrzebne, a w niektórych przypadkach może skończyć się... masłem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA