Więcej kuchennych trików znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli zabierasz się za deser lub ciasto, które w przepisie ma bitą śmietanę, pewnie zastanawiasz się, jak ją zrobić, i czy w ogóle da się ją zrobić bez długiego miksowania. Otóż da się, a my zdradzimy trik, dzięki któremu bita śmietana będzie idealna i gotowa jeszcze szybciej.
Już wspominaliśmy, że bita śmietana lubi chłód i zanim wlejemy ją do miski z zamysłem ubicia na sztywno, trzeba ją porządnie schłodzić w lodówce. Jednak to nie jest jedyna gwarancja sukcesu, który może przyjść jeszcze szybciej. W jaki sposób? Przed przystąpieniem do pracy włóż wiatraczki miksera do zamrażalnika na 15 minut. Dodatkowe źródło chłodu sprawi, że śmietanka szybciej przekształci się w aksamitny krem.
Inną ważną rzeczą są dodatki. Bardzo często w przepisach mamy różne dodatki do bitej kremówki, jakie jak cukier puder czy mascarpone. Żeby nie dokładać sobie pracy, śmietankę najpierw ubij samą, później wzbogacaj ją o kolejne składniki.
Kiedy bita śmietana jest gotowa? Kiedy wiatraczki miksera zastawiają wyraźne wzory na wierzchu. Zbyt długie miksowanie nie jest potrzebne, a w niektórych przypadkach może skończyć się... masłem.