Te kiszone warzywa są lepsze od ogórków. Nie zwlekaj z ich zrobieniem, bo lepszej okazji nie będzie

Kiszonki co roku cieszą się dużą popularnością, a robienie ich to dla dużej części z nas smaczne hobby. Zazwyczaj w słoikach zamyka się te same warzywa, jednak warto powiedzieć "stop" tej monotonii. Tym razem wybierz składniki, które będą dla ciebie nowością. Dobrym wyborem będą właśnie te warzywa.
Zobacz wideo Ogórki małosolne na 4 sposoby

Kiszenie warzyw dla dużej części z nas stało się zajęciem, do którego chętnie wraca się co rok. Robienie zapasów na okres jesienno-zimowy to już tradycja. Dla wielu osób wybór warzyw, które zamknie się w słoikach, nie jest wcale trudny. Za każdym razem wybiera się ogórki, cukinię czy paprykę. Jednak istnieje coś, co przebija wszystkie te wybory. Jest to rzodkiewka, której wiosną nie brakuje. Kiszenie gwarantuje, że nawet zimą będzie chrupiąca i jędrna. Zalana zalewą i szczelnie zamknięta może stać w lodówce nawet rok.

Przepis na kiszone rzodkiewki

Składniki:

  • 4 pęczki dużych rzodkiewek,
  • pół natki koperku,
  • kilka ząbków czosnku,
  • łyżeczka suszonej kolendry,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 l wody,
  • 2 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności wlej wodę do garnka i zagotuj ją z dodatkiem soli. Następnie odstaw do przestygnięcia.
  2. Od rzodkiewek odkrój ogonki i liście i dokładnie je umyj. Możesz do tego użyć szczoteczki. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że są naprawdę czyste. Czosnek obierz z łupin i pokrój na mniejsze kawałki, koperek przemyj i osusz.
  3. Przygotowane warzywa umieść w umytych i osuszonych słoikach. W każdym naczyniu umieść również niewielką ilość suszonej kolendry i liście laurowe. Pamiętaj, aby składniki ułożyć dość ciasno tak jak w przypadku ogórków.
  4. Całość zalej wcześniej przygotowaną zalewą i przykryj talerzykiem na około 3-4 dni. Po tym czasie dokładnie zakręć każdy słoik i umieść w bezpiecznym miejscu, najlepiej wybrać do tego lodówkę.
  5. Tak przyrządzone warzywa możesz użyć jako dodatek do sałatek lub kanapek. Świetnie sprawdzą się również jako przekąska jedzona prosto ze słoika.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.