• Link został skopiowany

Jedni kiszą ogórki, a ja te kuleczki. To się nie śniło nawet filozofom. Domownicy je uwielbiają

Rzodkiewki to jedne z warzyw najchętniej uprawianych w przydomowych ogródkach. Mają lekko ostry posmak, dzięki czemu nadają się nie tylko do kanapek, lecz także do sałatek i innych potraw. Nie każdy jednak wie, że świetnie sprawdzą się także jako kiszonki. Jak je zrobić?
Jedni kiszą ogórki, a ja te kuleczki. To się nie śniło nawet filozofom. Domownicy je uwielbiają
Jedni kiszą ogórki, a ja te kuleczki. To się nie śniło nawet filozofom. Domownicy je uwielbiają, istock/@MBPROJEKT_Maciej_Bledowski

Kiszonki zyskują na popularności i wcale nie chodzi nam o ogórki czy kapustę. Coraz więcej osób wkłada w słoiki inne warzywa. Buraki, marchewka, papryka, kalafior czy rzodkiewka świetnie nadają się do kiszenia i smakują wyśmienicie. Jak zrobić kiszoną rzodkiewkę? Oto przepis.

Zobacz wideo Rzodkiewka to prawdziwa królowa nowalijek. Rewelacyjnie sprawdzi się... podczas upałów

Co można zrobić z dużej ilości rzodkiewek? Włóż je do słoików zamiast ogórków. Nie pożałujesz

Kiszonki mają wiele zalet. To nie tylko wysoka wartość odżywcza, lecz także obecność cennych probiotyków i mało kalorii. Są lekkostrawne i wspomagają pracę układu pokarmowego. Dodatkowo wzmacniają odporność organizmu, pomagają w walce z infekcjami i dzięki zawartości przeciwutleniaczy przeciwdziałają starzeniu się organizmu.

Kiedy siać rzodkiewkę?
Kiedy siać rzodkiewkę? Kiedy siać rzodkiewkę? Fot. pexels.com / nick Collins

Rzodkiewka kojarzy się z wiosną i latem. Dobrze sprawdza się na kanapkę i jako dodatek do twarożku, ale jeśli w tym roku udało ci się wyhodować obfite plony i nie wiesz, co zrobić z nadmiarem warzyw, wypróbuj ten przepis. Kiszonki z rzodkiewki z pewnością podbiją serca domowników. 

Jak zrobić kiszonki z rzodkiewek? To bardzo proste. Już po tygodniu będziesz się zajadać

Składniki:

  • 3-4 pęczki rzodkiewek,
  • koper,
  • korzeń chrzanu,
  • czosnek,
  • ziele angielskie,
  • sól,
  • liście laurowe.

Kiszone rzodkiewki. Sposób przygotowania:

Przygotuj solankę w zależności od tego, ile słoików kiszonek robisz. Zagotuj wodę z solą i przestudź (na litr wody dodaj łyżkę soli). Rzodkiewki umyj i oczyść, a potem przekrój na pół. Na dno każdego słoika połóż dwa ząbki czosnku, cztery kulki ziela angielskiego, dwa liście laurowe oraz dwa kawałki chrzanu o długości 3 cm. Na koniec ciasno ułóż rzodkiewki i przykryj je baldachem kopru. Zalej solanką i zakręć. Słoiki odstaw na kilka dni. Jeśli na ich powierzchni wytwarza się piana, to znak, że rozpoczął się proces fermentacji. Po siedmiu dniach powinny być gotowe do spożycia. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: