Kiszonki zyskują na popularności i wcale nie chodzi nam o ogórki czy kapustę. Coraz więcej osób wkłada w słoiki inne warzywa. Buraki, marchewka, papryka, kalafior czy rzodkiewka świetnie nadają się do kiszenia i smakują wyśmienicie. Jak zrobić kiszoną rzodkiewkę? Oto przepis.
Kiszonki mają wiele zalet. To nie tylko wysoka wartość odżywcza, lecz także obecność cennych probiotyków i mało kalorii. Są lekkostrawne i wspomagają pracę układu pokarmowego. Dodatkowo wzmacniają odporność organizmu, pomagają w walce z infekcjami i dzięki zawartości przeciwutleniaczy przeciwdziałają starzeniu się organizmu.
Rzodkiewka kojarzy się z wiosną i latem. Dobrze sprawdza się na kanapkę i jako dodatek do twarożku, ale jeśli w tym roku udało ci się wyhodować obfite plony i nie wiesz, co zrobić z nadmiarem warzyw, wypróbuj ten przepis. Kiszonki z rzodkiewki z pewnością podbiją serca domowników.
Składniki:
Kiszone rzodkiewki. Sposób przygotowania:
Przygotuj solankę w zależności od tego, ile słoików kiszonek robisz. Zagotuj wodę z solą i przestudź (na litr wody dodaj łyżkę soli). Rzodkiewki umyj i oczyść, a potem przekrój na pół. Na dno każdego słoika połóż dwa ząbki czosnku, cztery kulki ziela angielskiego, dwa liście laurowe oraz dwa kawałki chrzanu o długości 3 cm. Na koniec ciasno ułóż rzodkiewki i przykryj je baldachem kopru. Zalej solanką i zakręć. Słoiki odstaw na kilka dni. Jeśli na ich powierzchni wytwarza się piana, to znak, że rozpoczął się proces fermentacji. Po siedmiu dniach powinny być gotowe do spożycia. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.