Jak zrobić polędwiczki wieprzowe, żeby były mięciutkie i soczyste? Przepis jest bardzo łatwy, a ja to danie serwuję zawsze z okazji rodzinnych świąt lub kiedy po prostu spotykamy się w większym gronie, na przykład w długi weekend. Na obiad 15 sierpnia również podam te pyszne polędwiczki w aksamitnym, grzybowym sosie. Jaki jest sekret idealnego smaku potrawy? Chodzi o wino. Białe wytrawne wino nie tylko sprawi, że mięso będzie delikatniejsze, lecz także idealnie podrasuje smak grzybów, ponieważ białe wino, cebula i liście laurowe to najlepsze, naturalne wzmacniacze smaku dań z grzybami.
Zobacz wideo Jak zrobić rosół jak u babci? Zobacz nasze wideo
Obiad na 15 sierpnia. Zrób najlepsze polędwiczki w sosie
Składniki:
- 500 g polędwiczki wieprzowej,
- ok. 300-400 g leśnych grzybów, mogą być dowolne,
- 300 ml bulionu lub rosołu,
- 1 cebula,
- masło,
- pół szklanki białego wytrawnego wina,
- 2-3 ząbki czosnku,
- śmietana 30 proc.,
- sól, pieprz, liście laurowe, szczypta gałki muszkatołowej.
Polędwiczki w sosie grzybowo-winnym. Sposób wykonania:
- Grzyby leśne dokładnie oczyść, następnie pokrój na kawałki, Jeśli używasz maślaków, pamiętaj, żeby zdjąć z nich skórkę. Polędwicę pokrój na kawałki ok. 2 cm szerokości. Natrzyj solą oraz pieprzem. Cebulę pokrój w kostkę (nie musi być drobna), a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Przygotuj głęboką patelnię i porządnie rozgrzej w niej masło. Następnie połóż na niej polędwiczki i na bardzo mocnym ogniu smaż przez ok. minutę z obu stron. Następnie podlej winem, zmniejsz moc palnika i podsmażaj przez trzy minuty.
- Podsmażone polędwiczki wyjmij z patelni i dodaj cebulę. Nie przejmuj się, że wino nie zdążyło odparować - to danie będzie potrzebować jeszcze trochę czasu.
- Podduszaj cebulę do zeszklenia i dodaj grzyby. Kiedy zmiękną i część płynu odparuje, dodaj liście laurowe, sól, pieprz, gałkę oraz zalej całość bulionem.
- Dodaj polędwiczki, zmniejsz moc palnika i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut. Pod koniec gotowania zapraw całość śmietaną i zdejmij pokrywkę, by sos się zredukował.
Takie polędwiczki są mięciutkie i bardzo aromatyczne. Nie przejmuj się, takim daniem mogą raczyć się wszyscy, ponieważ alkohol w całości odparował z dania podczas obróbki. Z czym podawać polędwiczki? Z czym tylko chcesz. Moi rodzice uwielbiają je z ziemniaczanym puree, ciocie i mąż z kluskami śląskimi, ja z kolei uwielbiam jeść je z ryżem lub z makaronem.